Aνακοινώσεις

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τα παιδιά Υποσιτίζονται.Επιτέλους παραδοχή!

Το κοινωνικό πρόβλημα του υποσιτισμού προσπαθεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας με μικρογεύματα που θα διανεμηθούν... σε σχολεία.


Από την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει να παράσχει μικρογεύματα σε 18 σχολεία εννέα περιοχών του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά προβλήματα, ενώ πρόκειται σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα βοήθειας απευθείας σε οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Όπως ενημέρωσε την Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου - απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων υποσιτισμού παιδιών - από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμο το υπουργείο Παιδείας να προσφέρει κολατσιό σε 18 σχολεία εννέα περιοχών. Μεταξύ αυτών εν πρώτοις και πιλοτικά το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στον Ταύρο, τα Κάτω Πατήσια, τα Εξάρχεια, το Μενίδι και την Πλατεία Βάθη και θα επεκταθεί στο Μοσχάτο, τη Νίκαια, τον Ασπρόπυργο και τον Αυλώνα.

Τα μικρογεύματα θα προσφέρονται δωρεάν με κουπόνια σε όλους τους μαθητές των σχολείων και θα περιλαμβάνουν υγιεινές τροφές, όπως γάλα, μπισκότα με δημητριακά, φρούτα, σάντουιτς κλπ.
Εξάλλου, η υφυπουργός - παρότι γνωστοποίησε ότι η αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας εξαντλείται στο να προσφέρει αυτά τα μικρά γεύματα - ενημέρωσε ότι παράλληλα συνεργάζεται με τον υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα καταπολέμησης της παιδικής φτώχιας μέσω του οποίου η βοήθεια θα δίνεται απευθείας στις οικογένειες «γιατί είναι αντιπαιδαγωγικό κι επικίνδυνο να στιγματίζονται τα παιδιά».

Ταυτόχρονα εξελίσσονται συνέργειες με την Εκκλησία, τους δήμους, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το κράτος, πλην του ΕΣΠΑ (το οποίο ήδη αξιοποιείται για να χρηματοδοτηθούν τα μικρογεύματα στο κόστος του ενός ή δύο ευρώ το καθένα).
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ως θετικό το πρόγραμμα για την σίτιση των μαθητών, ωστόσο τόνισε ότι αν θέλουμε να πάμε στο επόμενο βήμα προνοιακής υποστήριξης των οικογενειών με προβλήματα πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος τον τρόπο που αυτό θα γίνει και με μεγάλη ευαισθησία.

Το πρόβλημα του παιδικού υποσιτισμού εντοπίζεται στα σχολεία γι αυτό αξιοποιούμε τα τοπικά δίκτυα και τα σχολικά δίκτυα (διευθυντές, γονείς και εκπαιδευτικοί) αλλά αντιμετωπίζεται στην οικογένεια με απευθείας παρεμβάσεις, διευκρίνισε η κα Χριστοφιλοπούλου. Όσο για τον αριθμό των κρουσμάτων, που ζήτησε ο ερωτών βουλευτής να πληροφορηθεί, η κα Χριστοφιλοπούλου είπε πως τα στοιχεία που έχουν δοθεί από τις περιφερειακές διευθύνσεις είναι «πολλά και πλούσια».

Σχετικά με δημοσιεύματα τα οποία επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης για να σχολιάσει πως μπορεί και να υπέχουν πολιτική σκοπιμότητα, η αρμόδια υφυπουργός τόνισε πως αυτό το αντιπαρέρχεται γιατί εκείνο που έχει σημασία αυτή την ώρα είναι να βοηθούν οι άνθρωποι που ταλανίζονται από την κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: