Aνακοινώσεις

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Τι είπε ο ειδικός γραμματέας Π.Ε.και Δ.Ε του Υπουργείου Παιδείας σήμερα...
Σήμερα 30/01/2012 έγινε συνάντηση στο υπουργείο παιδείας με τον ειδικό γραμματέα Π.Ε και Δ.Ε. Κο Κοντογιάννη  και τους συμβούλους της υπουργού, Κα Μπούντα, Κο Σηφακάκη και Κα Ζανέλη. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την κινητοποίηση που είχαν διοργανώσει από κοινού η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ,  ο ΠΕΣΥΘ, η ΠΕΑΕ  το Συντονιστικό Ωρομισθίων - Αναπληρωτών και  ο ΣΕΗ. Έξω από το υπουργείο , παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες συγκεντρώθηκαν αρκετοί  συνάδελφοι και συναδέλφισσες με μαχητικό πνεύμα και διάθεση. Χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι περίμεναν στο κρύο για περίπου 3 ώρες.
Από τη συνάντηση και από αυτά που ειπώθηκαν μπορούμε να κρατήσουμε τα εξής:

1.    Την επιβεβαίωση  του υπουργείου για μια ακόμη φορά ότι φέτος δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών οποιασδήποτε ειδικότητας όπως χαρακτηριστικά είπε ο ειδικός γραμματέας λόγω ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο κινείται στον αστερισμό των περικοπών , του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν καταλαβαίνουν το λόγο ανησυχίας που διακατέχει τους συναδέλφους.

2.    Επέκταση των σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) σε άλλα 350 περίπου φτάνοντας το συνολικό αριθμός σε 1300. Το υπουργείο και η κυβέρνηση πάει για ένα νέο γερό κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και με έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα όπου τίθεται το θέμα στους διευθυντές ΠΥΣΠΕ , στους περιφερειακούς  διευθυντές εκπαίδευσης και στους καλλικρατικούς δήμους. (http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=56197). Γεγονός που σημαίνει κατάργηση οργανικών θέσεων και άμεσες απολύσεις μέσω της αξιολόγησης που προωθείται στην εκπαίδευση αλλά και συνολικά στο Δημόσιο. Αυτό συμβαίνει τώρα , τη στιγμή που «παίζεται»  εκτός των άλλων  και το ζήτημα της νέα δανειακής σύμβασης και του ΜΗΜΟΝΙΟΥ PLUS για συνολικές απολύσεις στο δημόσιο 150.000 υπαλλήλων. Το «νέο» σχολείο  της αγοράς αποτελεί το μοντέλο σχολείο που θέλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

3.    Στα σχολεία ΕΑΕΠ θα διατηρηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά θα «κουμπώσει» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε  το πρόγραμμα σπουδών των πιλοτικών σχολείων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ως «Νέο σχολείο-Σχολείο του 21ου αιώνα». Ένα πρόγραμμα σπουδών που έχει  τέσσερις κυρίους άξονες : Γλώσσα, μαθηματικά, ξένη γλώσσα και πληροφορική και θεματικές δραστηριότητες(Πολιτισμός, κοινωνικές επιστήμες, σπουδές του ανθρώπου κ.ά). Μάλιστα  ειπώθηκε και από τον  ειδικό γραμματέα  ότι τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα ειδικοτήτων, όπου δεν «υπάρχουν» ειδικότητες (sic) θα τα κάνουν οι δάσκαλοι, πράγμα που σημαίνει άμεσα και αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Είπε συγκεκριμένα: « Το να κάνουν  οι δάσκαλοι τέτοιου είδους μαθήματα δεν είναι κακό».


4.    Ειπώθηκε ότι θα ιδρυθούν κλάδοι των θεατρολόγων, των εικαστικών, πληροφορικής, γερμανικών, γαλλικών  κ.ά ειδικοτήτων στα σχολεία ΕΑΕΠ. Δε θα γίνουν  μόνιμοι διορισμοί και ότι θα συνεχισθεί η πολιτική της κυβέρνησης   και του υπουργείου για προσλήψεις εκπαιδευτικών με ελαστικές σχάσεις εργασίας (αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού, αναπληρωτές ΕΣΠΑ, αναπληρωτές Α.Μ.Ω,  ωρομίσθιοι και ΜΚΟ). Πράγμα που μας θυμίζει την ανάλογη περίπτωση των συναδέλφων πληροφορικής όπου θα γίνουν μετατάξεις από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς να γίνουν νέοι μόνιμοι διορισμοί.
5.    Για το ζήτημα της κατάταξης των αναπληρωτών στο βαθμό ΣΤ΄ στο νέο μισθολόγιο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία και το ζήτημα της 20% περικοπής των μισθών των συναδέλφων που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου μέσω ΕΣΠΑ δήλωσαν άγνοια. Για τους διοριστέους συναδέλφους ειπώθηκε πως θα προχωρήσουν σε επέκταση της ισχύος του πίνακα μέχρι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί! Για την 8μηνη σύμβαση ειπώθηκε ότι θα εξετασθεί τι ακριβώς θέλει το Υπ. Εσωτερικών δηλώνοντας άγνοια.
6.    Προσπάθεια να διεξαχθεί ο διαγωνισμός της πρωτοβάθμια εκπαίδευση για Ειδική  Αγωγή,  ακόμα και ο Ιούνης όμως  δεν είναι σίγουρος.

ΥΓ 1 Ευχαριστούμε τον Ακρίτα και τον Νίκο από τις Παρεμβάσεις  και μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ για την άμεση ενημέρωση.
ΥΓ2 Ευχαριστούμε  τον Συνάδελφο Χρόνη Σηφακάκη για τις υπηρεσίες του!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: