Aνακοινώσεις

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Καλή σχολική χρονιά.

Με πολλά προβλήματα και μεγάλες εκκρεμότητες ξεκινάμε φέτος.

Η 80η ΓΣ της ΔΟΕ δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Για άλλη μια φορά οι παρατάξεις του δικομματισμού (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) πιάστηκαν χέρι- χέρι για να βαδίσουν το δρόμο της συναίνεσης και της υποταγής του συνδικάτου στις  κομματικές τους αναφορές. Κι ενώ οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί της βάσης ανέμεναν με αγωνία την απάντηση του κλάδου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επέλαση στα εργασιακά μας δικαιώματα, στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, στην ασφάλιση και στη σύνταξη, στο δημόσιο σχολείο, η ΓΣ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να… αποφασίσει!
Σε ότι αφορά τις αποφάσεις η  μόνη απόφαση που υπήρξε χάριν στη δικομματική συναίνεση, ήταν η μείωση της συνδρομής κατά 7€ και  κατά 20%. η μείωση των ελαστικών δαπανών της ΔΟΕ  χωρίς την κατάθεση αποδείξεων για   τα υπόλοιπα έξοδα των μελών του Δ.Σ.!!!

ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ:
Επιλογές προαποφασισμένης λογικής
υποταγμένες στο «νέο» σχολείο της αγοράς
(Θα επανέλθουμε)

Διορισμοί
42 Δάσκαλοι, 55 Νηπιαγωγοί και 22 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων θα διοριστούν φέτος μόνιμα στην Α/βάθμια εκπαίδευση. Σύνολο μόλις 119! δεν αντιστοιχεί ούτε ένας!!! εκπαιδευτικός σε κάθε νομό της χώρας.

Αποσπάσεις-Τοποθετήσεις
Πραγματοποιήθηκε στις 30/8/2011 συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας ( κ.Κουλαϊδή) με θέμα τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και στην συνέχεια με την Υπουργό κ. Διαμαντοπούλου
 Στη συνάντηση με τον κ. Κουλαϊδή τέθηκαν από  τον Πρόεδρο τα θέματα :
Της καθυστέρησης της ανακοίνωσης των αποσπάσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να βρίσκονται σε ομηρία.
Της αντίθεσης  στη δημιουργία πλαφόν για την πραγματοποίηση των αποσπάσεων.
Του απαράδεκτου γεγονότος να μη δίνονται στο ΚΥΣΠΕ τα κενά που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας στην τοποθέτησή του είπε ότι
Το Υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι οι αποσπάσεις θα γίνουν αφού οριστικοποιηθούν οι διορισμοί και άρα η καθυστέρηση που υπάρχει είναι δικαιολογημένη και όχι μεγάλη.
Οι αποσπάσεις θα γίνουν με το πλαφόν των 23 μορίων και θα ικανοποιηθεί περίπου το 30% των αιτήσεων.
Η κ .Διαμαντοπούλου είπε  ότι το Υπουργείο θα δεχτεί να γίνουν οι αποσπάσεις με βάση τα λειτουργικά κενά (πράγμα που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθεί  πάνω από το 80% των αιτήσεων), μόνο στην περίπτωση που δεχτεί η ΔΟΕ ότι κανείς αποσπασμένος δε θα πάει στο σχολείο όπου αποσπάται, μέχρις ότου η θέση του καλυφθεί από διορισμό αναπληρωτή.  Ή να φύγει ο αποσπασμένος αλλά αν σε μια βδομάδα  δε προσληφθεί αναπληρωτής ή δεν αποδεχθεί την πρόσληψη του, θα πρέπει να γυρίσει πίσω στην οργανική του!
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ αποκρύπτει αυτά τα  δυο βασικά στοιχεία
.
Σε ερώτημα που τέθηκε στον  Κ. Κουλαϊδή, εάν πρόκειται το Υπουργείο να προχωρήσει σε υποχρεωτικές μετακινήσεις  εκπαιδευτικών δεν δόθηκε ξεκάθαρη αρνητική απάντηση.

Σχολικά βιβλία
Το Υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση  καθυστερούν την  έκδοση των σχολικών βιβλίων και προσανατολίζονται, σε άλλους δρόμους εκτός από την εκτύπωσή τους.  Είμαστε έξι μέρες πριν τον αγιασμό και το Υπουργείο παιδείας  έχει στείλει μόνο το 10 % των σχολικών βιβλίων και μάλιστα στο 50% των σχολικών μονάδων, ενώ  σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Εκτύπωσης Διδακτικού Βιβλίων (ΟΕΔΒ), θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 μήνες για να ολοκληρωθεί η παράδοση του συνόλου των σχολικών βιβλίων.
  Και σα να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού, αντί για βιβλία θα μοιράσει CD και φωτοτυπίες στους μαθητές, μάλιστα με έξοδα των σχολικών επιτροπών των «Καλλικρατικών» δήμων!!!
Η όλη κατάσταση είναι πράγματι πρωτοφανής και πρωτόγνωρη. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου , η οποία το τελευταίο διάστημα προκαλεί διαρκώς με τις δηλώσεις της, προσπαθεί να  υποβαθμίσει  το  πρόβλημα, σαν να πρόκειται για ένα συνηθισμένο ασήμαντο γεγονός.

Χρηματοδότηση-Μεταφορά μαθητών-Καθαρίστριες
Στον αέρα όλα. Είναι άγνωστο αν οι δήμοι μπορούν να ανταποκριθούν.
 Η σχολική χρονιά άρχισε και η μεταφορά των μαθητών δεν έχει εξασφαλιστεί οι δήμοι, ένας μετά τον άλλον, δηλώνουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν.

Μισθοί
•    Αναδρομικές κρατήσεις 2% στις μεικτές αποδοχές από 1/1/2011 υπέρ ανεργίας.
•    Αναδρομική κράτηση 1% στις μεικτές αποδοχές από 1/1/2011 υπέρ ΤΠΔΥ.
•    Αναδρομική περικοπή κινήτρου απόδοσης κατά 50ευρώ από 1/7/2011.
•    Μείωση αφορολόγητου από τις 12000 στις 8000 ευρώ με αναδρομική εφαρμογή από τον Ιούλιο  .
•    Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν… Από 1/7/2011 παγώνει η μισθολογική εξέλιξη. Δηλαδή δεν χορηγείται νέο μισθολογικό κλιμάκιο σε κανένα από δω και πέρα μέχρι νεωτέρας…
Με βάση τα παραπάνω οι μισθοί μας κατά το επόμενο διάστημα θα μειωθούν 300 -350 ευρώ
Τα παραπάνω μαζί με :
•    Έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του 2010 1% για όσους έχουν έως 20000 και 2% για όσους έχουν πάνω από 20000 και αφορά το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα άνω των 12.000ευρώ.
•    Αύξηση ΦΠΑ
•    Αύξηση Φόρου στο πετρέλαιο (έρχεται χειμώνας)
•    10% περικοπή του εφάπαξ αναδρομικά από 1/1/2010 !!!
•   
Όλα τα παραπάνω συνιστούν τις …αυξήσεις που ορισμένοι διέδιδαν ότι θα έχουμε με το νέο μισθολόγιο!                                                          

Συνάδελφοι,
Έρχεται μια πραγματικά δύσκολη χρονιά για την δημόσια εκπαίδευση και για τους εργαζόμενους. Οι ασκούμενες πολιτικές προσπαθούν να περικόψουν και τελικά να απαξιώσουν κάθε δημόσιο αγαθό. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να αντισταθούμε.
 Στην απαξίωσή μας, εμείς να αντιτάξουμε την πίστη μας στη δημόσια εκπαίδευση, την αλληλεγγύη και την συσπείρωση μας.    
Μαζί να αντιμετωπίσουμε  αυτή την (συναινετική πλέον) επίθεση, να περιφρουρήσουμε τη δουλεία μας και την αξιοπρέπεια μας.

                                       Με σεβασμό στην αγωνία και τον αγώνα.

    Εκπαιδευτικοί εν δράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: