Aνακοινώσεις

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Επερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ



Ερώτηση

Προς τους κ. κ. Υπουργούς
1) Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
2) Εσωτερικών και
3) Οικονομικών


Θέμα: « Άμεση ανάγκη νέας, επαρκούς χρηματοδότησης σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων» 

Αυτές τις μέρες μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία της χώρας, όμως το σχολικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να περάσουν 9 και πλέον μήνες, κάθε άλλο παρά φιλόξενο και κατάλληλο είναι. Οι σχολικές μονάδες στην πλειονότητά τους είναι πλήρως ανέτοιμες και ακατάλληλες, αφού οι συνεχιζόμενες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων και η μη απόδοση των απαραίτητων κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές στερούν τα σχολεία από τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη θεμελιωδών λειτουργικών τους αναγκών.

Μόλις στις 3 του τρέχοντος μήνα ως επικοινωνιακό τέχνασμα, λίγο πριν σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης η βόμβα της έναρξης του νέου σχολικού έτους, εξεδόθη Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών με την οποία αποδίδεται στους Δήμους το ποσό των 20 εκατομμυρίων Ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών λειτουργικών αναγκών των σχολείων όλων των βαθμίδων. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη δόση των ΚΑΠ για το 2012 (από τις 4 τέσσερις συνολικά μέσα στο έτος) που θα έπρεπε να έχει δοθεί στους Δήμους μήνες τώρα -και αυτή σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.

Είναι σαφές ότι επιχειρείται επικοινωνιακά η αποκλιμάκωση της κοινωνικής έντασης που προκύπτει από την εγκατάλειψη των σχολείων και των μαθητών στη μοίρα τους, αφού όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία, το παραπάνω ποσό δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη. Αντίθετα, όπως φαίνεται από την κατανομή των πόρων ανά δήμο, το ποσό που τους αναλογεί δεν καλύπτει καν οφειλές των σχολείων σε προμηθευτές και σε λογαριασμούς από το προηγούμενο σχολικό έτος.

Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες περικοπές των πόρων χρηματοδότησης των ΟΤΑ (ΚΑΠ) και η μη απόδοση της ΣΑΤΑ, οδηγούν ουσιαστικά τους Δήμους σε χρεοκοπία, και τους αιρετούς σε απόγνωση, αφού αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, όπως μισθοδοσίες υπαλλήλων και στήριξη των κοινωνικών τους δομών.

Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής είναι τραγικές, με τα υπερχρεωμένα σχολεία να αδυνατούν να καλύψουν έξοδα για τις συντηρήσεις και επισκευές των μονάδων, τη θέρμανση, την προμήθεια αναγκαίας γραφικής ύλης, την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και νερού. Πολλοί είναι οι Διευθυντές σχολείων που αναγκάζονται να κάνουν περικοπές δαπανών από την ασφάλεια, υγιεινή και καθαριότητα των χώρων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των μαθητών και των εργαζομένων.





Με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, απαξίωση και οικονομική αποστράγγιση της δημόσιας παιδείας από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών  επιχειρείται έντεχνα η επιβάρυνση των ήδη οικονομικά εξαθλιωμένων γονέων, που καλούνται σε πολλές περιπτώσεις  να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις των σχολείων.

Επειδή αποτελεί ντροπή η ανεξέλεγκτη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και η απαξίωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αφού ξεκινά η νέα σχολική χρονιά χωρίς να έχουν αποδοθεί στους δήμους ικανοί πόροι για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων,

Επειδή είναι απαράδεκτο οι γονείς να επωμίζονται τις δαπάνες για τις ανάγκες των υποχρηματοδοτούμενων σχολείων και μάλιστα σε εξαιρετικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες υποκαθιστώντας και φέτος το ρόλο του κράτους,

           ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Θα λάβουν άμεσα απόφαση για τη νέα, επαρκή χρηματοδότηση των δήμων και των σχολικών επιτροπών ώστε να καλυφθούν οι θεμελιώδεις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων της χώρας;

  • Θα προβούν σε ενέργειες ώστε να εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και από τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στις ΔΕΚΟ ;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Ιωάννης  Αμανατίδης


Ευγενία ( Τζένη) Βαμβακά


Ευσταθία  Γεωργοπούλου - Σαλτάρη


Παναγιώτα    Δριτσέλη


Μαρία   Κανελλοπούλου


Αϊχάν  Καρά Γιουσούφ


Αναστάσιος ( Τάσος) Κουράκης


Χρήστος Μαντάς


Γεώργιος Πάντζας


Νικόλαος       Συρμαλένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: