Aνακοινώσεις

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Εκπαιδευτικό υλικό για την 17η Νοέμβρη - Νέες αναρτήσεις

Συνάδελφοι, η ΧΑ εκτός από τις απειλές για εισβολή στα σχολεία την ημέρα του εορτασμού κάνει και μια συστηματική ιδεολογική δουλειά γύρω από το ζήτημα της χούντας και του "μύθου" του πολυτεχνείου και των νεκρών. Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Το θέμα των νεκρών, των βασανιστηρίων, του απάνθρωπου καθεστώτος πρέπει να τεκμηριώνεται
Δείτε εδώ νέες αναρτήσεις στο αφιέρωμα του Α΄ Συλλόγου Αθηνών για το Πολυτεχνείο

στ) Το χρονικό της δικτατορίας
Ντοκυμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη
.
ζ) Οι δίκες των Απριλιανών
από το αρχείο της ΕΡΤ
.
η) Η δικτατορία των συνταγματαρχών
Ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ

Δ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ένας πλήρης κατάλογος με προτάσεις
για παιδικά και εφηβικά βιβλία για τη διαπολιτισμικότητα, τη μετανάστευση, την προσφυγιά, τον αντιρατσισμό, την ειρήνη, το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τον αντιφασισμό. Προτάσεις για όλες τις ηλικίες. (
Επιλογή/επιμέλεια : Γιάννης Παπαδάτος)

 η) Βιβλιογραφία για τη δικτατορία και τον φασισμό
.
 θ) Λαμόγια στο χακί
Επειδή τα τελευταία χρόνια επιχειρείται μία προσπάθεια προβολής της Χούντας ως «αδιάφθορης», διαβάστε τα απίστευτα (για τους «αφελείς» που προσπαθούν να την εξωραΐζουν) σκάνδαλα που ξέσπασαν επί Επταετίας.

Η περίοδος της δικτατορίας τελείωσε όταν η Χούντα κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η εισβολή στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε τέσσερις ημέρες νωρίτερα (στις 20 Ιουλίου1974) και αποτέλεσε παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Συνθήκης Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γνωστή με την ονομασία Αττίλας Ι.Το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού που συντελέστηκε με την τουρκική εισβολή το 1974, εκτελέσθηκε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και οργανώθηκε με την πλήρη συμμετοχή, συνενοχή και ευθύνη της ελληνικής αμερικανόδουλης χούντας. Η ευθύνη βαραίνει συνολικά τους δικτάτορες (βλ. σχέδιο για απαγωγή και εξόντωση του Μακαρίου το 1972) και όχι μόνο τον Ιωαννίδη. Συγκεκριμένα, οι δικτάτορες σχεδίασαν και εκτέλεσαν την απόπειρα ανατροπής της κυπριακής κυβέρνησης στις 15 Ιουλίου 1974. Το αρχηγείο του πραξικοπήματος ήταν στην ΕΛΔΥΚ, τις διαταγές τις έδωσαν Έλληνες αξιωματικοί και Έλληνες αξιωματικοί ηγήθηκαν των επιχειρήσεων. Πέντε ημέρες μετά, ακολούθησε η τουρκική εισβολή και η διχοτόμηση του νησιού. Τα γεγονότα οδήγησαν στην κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Ο φάκελος της Κύπρου παραμένει ακόμα και σήμερα κλειστός. Έχει δημοσιευτεί ωστόσο το πόρισμα της κυπριακής βουλής που είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό.
Πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής του κυπριακού κοινοβουλίου για το φάκελο της Κύπρου.
Συνταρακτικά έγγραφα παρουσίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος, στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Sigma Live.

Δεν υπάρχουν σχόλια: