Aνακοινώσεις

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Να προστατεύσουμε τους μαθητές μας (Έλληνες και Αλλοδαπούς) από τον ρατσισμό , την ξενοφοβία και το σωβινισμό.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ                                            

ΝΗΣΙΩΝ  ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
                                                                                                                           



   Αίγινα ,  9 / 11 / 2012
   Ο Σύλλογός μας έχοντας υπόψη του υπόμνημα συναδέλφου – νηπιαγωγού από το 1Ο νηπιαγωγείο Νυδρίου Λευκάδας, το οποίο κοινοποιεί προς την εκπαιδευτική κοινότητα, θεωρεί ότι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί με αφορμή τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου  είναι κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας για τη δημοκρατική φυσιογνωμία του σχολείου. Δεν είναι γεγονότα τοπικής, αλλά γενικότερης σημασίας  που απαιτούν απ' όλους μας να πάρουμε θέση.

   Με βάση την επιστολή γονέα, που απευθύνεται σε βουλευτή της " Χρυσής Αυγής" Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλεται η συνάδελφος – νηπιαγωγός για το διαπολιτισμικό  χαρακτήρα που έδωσε στη γιορτή της 28ης  Οκτωβρίου , πράγμα που αντιστοιχούσε στα δεδομένα της τάξης της.

Προκύπτουν νομίζουμε ορισμένα θέματα στα οποία χρειάζεται να πάρουμε ξεκάθαρη θέση:

Α. Πρέπει να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών , ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ,  στην  εκπαίδευση , δικαίωμα που για να είναι πραγματικό πρέπει να περιλαμβάνει και την προβολή στοιχείων του δικού τους πολιτισμού και της δικιάς τους γλώσσας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Β. Υπάρχουν άραγε απαγορευμένες παιδαγωγικές πρακτικές στο ελληνικό σχολείο, των οποίων η εφαρμογή είναι αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου ;  Η διενέργεια ΕΔΕ για τα γεγονότα , ύστερα από επιστολή σ' έναν βουλευτή φασιστικής οργάνωσης, δεν μπορεί παρά να έχει χαρακτήρα ιδεολογικής δίωξης  και προσπάθειας τρομοκράτησης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το πιθανολογούμενο πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο γίνεται η Ε.Δ.Ε  για τη συνάδελφο.  

Γ. Είναι ανάγκη ν' αντιταχθούμε στην προσπάθεια φασιστικών οργανώσεων να ελέγξουν την εκπαιδευτική διαδικασία  και  με τον μισαλλόδοξο λόγο τους , τον υστερικό εθνικισμό τους , το ρατσισμό και την ξενοφοβία τους να δηλητηριάσουν κάθε πνεύμα δημοκρατίας , αλληλεγγύης και παιδαγωγικής ελευθερίας που πρέπει να κατευθύνει τη λειτουργία του σχολείου. Η «Χρυσή Αυγή»  έχει επανειλημμένα πάρει θέση κατά της εκπαίδευσης  των αλλοδαπών παιδιών και έχει απειλήσει τον κόσμο της εκπαίδευσης για τις δημοκρατικές και αντιρατσιστικές πρακτικές του. (βλ. τοποθέτηση βουλευτή Γρέγου στη Βουλή για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ανακοίνωση της οργάνωσης για συγκρούσεις μαθητών έξω από Λύκειο του Ηρακλείου ).

Να προστατεύσουμε τους μαθητές μας (Έλληνες και Αλλοδαπούς)  από τον ρατσισμό , την ξενοφοβία και το σωβινισμό. 

Να αποτρέψουμε την είσοδο φασιστικών οργανώσεων στην εκπαίδευση.         

Η Δ.Ο.Ε  να πάρει θέση για τα γεγονότα στο 1ο Νηπιαγωγείο  Νυδρίου Λευκάδας  και να καταγγείλει τις παρεμβάσεις της Χρυσής Αυγής στην εκπαίδευση.     
                                                               
                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: