Aνακοινώσεις

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ο Δασκαλάκος και η Δασκαλίτσα ήταν λεβεντιές. Σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών! του Αχιλλέα Παπαχαρίτου



012 - 11:25
Ένα κείμενο του Αχιλλέα Β. Παπαχαρίτου, Δάσκαλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Και περιστασιακού (Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι μας πιάνει συνήθως η τρέλα..) κλέφτη των κόπων και των χρημάτων των υπόλοιπων-μη εκπαιδευτικών-Ελλήνων.

Εύχομαι κι ελπίζω με όσα γράφω να πιάσω τον σφυγμό και να εκφράσω με λέξεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα του μέσου δάσκαλου/ας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ζει(;) και εργάζεται στη ρημαγμένη χώρα που κάποτε ήταν γνωστή με το όνομα Ελλάδα,εν έτι 2012.
Ξέρω προκαταβολικά ότι με αρκετούς από εσάς θα τα πω για τελευταία φορά μιας που είτε θα με διαγράψετε εσείς ενοχλημένοι από τα όσα θα ακολουθήσουν είτε θα σας διαγράψω εγώ γιατί δεν θα σας το κρύψω: ΜΕ ΕΧΕΤΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΗΔΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!
 Είμαι σίγουρος πως πολλοί από εσάς, φίλοι μου συνάδελφοι είχατε 10..20..50 fb-ικούς φίλους που ανάρτησαν την παραπάνω είδηση με σχόλια τύπου: <<δικαίωση>>..<<επιτέλους>>..<<κάτι αλλάζει>>..<<καιρός ήταν!>> κτλ.

 Εγώ προσωπικά είχα την ατυχία να έχω και είναι κάτι που έχω σκοπό να διορθώσω πολύ σύντομα μιας που όποιος ανάρτησε κάτι τέτοιο προφανώς δεν ξέρει εμένα ούτε την δουλειά που κάνω!
Το κείμενο που ακολουθεί είναι η απάντηση σε όλους εσάς τους ανίδεους ξερόλες του fb.

Δεν θα σας ζητήσω να γυρίσετε πίσω τον χρόνο και να θυμηθείτε τον εαυτό σας ως μαθητή δημοτικού γιατί είναι σαφές ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια που θα ήταν μάταιος κόπος ειδικά αν κρίνω από τον ενθουσιασμό με τον οποίο υποδεχτήκατε την εν λόγω είδηση.

 Εκτός κι αν ήσασταν από εκείνη ακόμα την τρυφερή ηλικία τα ρομποτάκια που οι γονείς σας σας είπαν να μην γίνετε μα ομως τελικά γίνατε ξεπετώντας επί χρόνια τα διδακτικά 7ωρα και 8ωρα καθισμένοι πίσω από ένα θρανίο σαν να ήταν παιχνιδάκι..δίχως να νιώσετε ούτε τόσο δα κουρασμένοι..μπουχτισμένοι..σκασμένοι..χωρίς να μετρήσετε ούτε μία φορά από μέσα σας αντίστροφα κάθε ένα από τα 60 δευτερόλεπτα του τελευταίου λεπτού πριν χτυπήσει το κουδούνι για έξω..

Είναι προφανές πόσο μακρινά σας φαίνονται όλα αυτά γιατί παρακολουθώ πόσο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ κάνετε στην άκρη και δεν δίνετε την παραμικρή σημασία στο παιδάκι-μαθητή του δημοτικού και τις δικές του αντοχές προκειμένου να κράξετε και να τα ''χώσετε'' γι άλλη μια φορά στον ''τεμπέλη''-δημόσιο υπάλληλο..ααα...ξέχασα..ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟ των παιδιών σας!



Δεν θα πάρω το ακραίο παράδειγμα του ''χ'' μαθητή της Α' τάξης(μιλάμε για ανθρωπάκια 6 ετών που ακόμη και μετά από μήνες μαθημάτων, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ λόγω της μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό) κατά τη διάρκεια της 7ης(!!!) διδακτικής ώρας μια ωραία μέρα του Ιούνη με τον ήλιο να λάμπει και τα 35άρια του κυρ-Κελσίου να καλούν τους μαθητές στην πιο κοντινή παραλία..όχι θα ήταν άδικο..Θα πάρω όμως το παράδειγμα του ''y'' μαθητή της Δ' τάξης κατά τη διάρκεια της 5ης(μόλις) διδακτικής ώρας μιας οποιασδήποτε σχολικής μέρας στα τέλη του Απρίλη..

Απλά ΔΕΝ έχετε την παραμικρή ιδέα του πως είναι να μπαίνει κανείς σε μια τάξη 20 μαθητών και να βλέπει την κούραση των παιδιών(ΣΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΘΥΜΙΖΩ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ: ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 11 ΕΤΩΝ) ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους..κολλημένη σαν βδέλλα στα μυαλουδάκια τους μη επιτρέποντάς τα να λειτουργήσουν σωστά και παραγωγικά ούτε ένα ακόμη λεπτό παραπάνω..

Ώστε εμείς είμαστε που δουλεύουμε 5 ώρες(του ρολογιού-άσχετα αν πρέπει να είμαστε στο σχολείο μας από τις 07.50 και να αποχωρούμε στην καλύτερη στις 2 παρά για να μπούμε στο αυτοκινητάκι μας και να ξανακάνουμε το ταξίδι των 20..30..προσωπικά 50 χιλιομέτρων που κάναμε και το πρωί για να φτάσουμε στη δουλειά μας..Άσχετα αν κάθε μέρα στο σπίτι προετοιμαζόμαστε για τα μαθήματα της επόμενης, διορθώνουμε ορθογραφίες και αντιγραφές(σου φαίνεται αστείο αλλά κάνε το αν μπορείς επί 20-25 φορές όσα και τα τετράδια ή τα τεστ), φτιάχνουμε και διορθώνουμε τεστ και διαγωνίσματα εκτός κι αν πιστεύεις αδαή φίλε μου πως όλα αυτά γίνονται με έναν μαγικό τρόπο από μόνα τους..);Δεν είναι τα ίδια τα παιδιά που δεν αντέχουν ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω.

.Ώστε εμείς κάνουμε 3 διαλείμματα (σε περίπτωση εφημερίας του εκπαιδευτικού ένα προαύλιο με 75 το λιγότερο εκστασιασμένα παιδάκια και η σωστή επίβλεψη της κάθε τους κίνησης δεν θα μπορούσε παρά να είναι η χειρότερη τιμωρία που θα μπορούσε κανείς να του επιβάλει) σε διάστημα 5μιση ωρών..ΟΧΙ τα παιδιά..

Εμείς έχουμε 3 μήνες διακοπές τον χρόνο..ΟΧΙ τα παιδιά που στους 9 μήνες(αν όχι πολύ νωρίτερα απλά..ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΥΝ)..<<Δεν είπαμε να δουλεύετε το καλοκαίρι βρε παιδιά! Να μην πληρώνεστε αφού δεν δουλεύετε είπαμε! Μας παρεξηγήσατε!>>..Και ποιος σου είπε ρε ξερόλα ότι ο εκπαιδευτικός δεν συνεχίζει να πληρώνει το νοίκι του ακόμη και τους μήνες που επιστρέφει στο σπίτι του από όπου στο διάολο τον έχουν ξαποστείλει;

Και πως ακριβώς θα πληρώσει το ταξίδι της επιστροφής του όταν το δώρο των διακοπών δεν είναι ούτε 200 ευρώ τη στιγμή που χρειάζεται 350-420 ευρώ για να μεταφέρει εαυτόν,αυτοκίνητο και όλη του την προίκα για 2 μήνες στον τόπο καταγωγής του και ξανά μανά τέλη Αυγούστου πάλι πίσω;

Να σημειώσω οτι προσωπικά δίνω περί τα 1.200 ευρώ(περίπου 2 μηνιάτικα έτσι όπως έχει γίνει η φάση αλλά θα φτάσω και στον μισθό μας,έννοια σου..) κάθε χρόνο για να ταξιδέψω προς και από το σπίτι μου για τις διακοπές των Χριστουγέννων,του Πάσχα και του καλοκαιριού και να δω τους ανθρώπους μου που στερούμαι και μου λείπουν απίστευτα όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Εκτός κι αν μια καλή και οικονομική αν μη τι άλλο ιδέα (που ήδη δυστυχώς αρκετοί συνάδελφοι κάνουν πράξη αδυνατώντας να βρουν τα απαραίτητα χρήματα) θα ήταν απλά να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στα σπίτια και τους ανθρώπους μας για τις άγιες μέρες..δεν υπάρχει πια ούτε χώρος ούτε χρήμα για τέτοιου είδους ''πολυτέλειες''..

Αφού σας ταρακούνησα και σας σόκαρα με την αποκάλυψη οτι μέσα στην τάξη και σε ένα δημοτικό σχολείο δεν υπάρχουν μόνο οι χαραμοφάηδες δάσκαλοι αλλά και κάτι άλλα μικρά μπαρμπαδέλια γνωστά και με το κωδικό όνομα: Μ.Α.Θ.Η.Τ.Ε.Σ. ας πάμε και στα του μισθού μας γιατί από συζητήσεις με φίλους μου κατάλαβα οτι είστε όλοι τόσο μα τόσο βαθιά νυχτωμένοι σχετικά με τις απολαβές μας..616 ευρώ τον μήνα παίρναμε(δάσκαλοι με 3ετή προυπηρεσία) φέτος για το μεγαλύτερο κομμάτι της σχολικής χρονιάς(μείον τα 500-550 ευρώ πάγιων μηνιαίων εξόδων όταν δεν μένει κανείς σπίτι του..ουσιαστικά μιλάμε για 66 ευρώ τον μήνα) τη στιγμή που οι περισσότεροι πίστευαν οτι παίρνουμε από 850 μέχρι και 1000κατι όπως έλεγαν ευρώ..μπααααα...27,8 ευρώ τη μέρα..κάντε μου μια διαίρεση..δεν θα σας βάλω κάτι δύσκολο..μέχρι και οι μαθητές μου την έχουν λύσει..κάντε μου λίγο 27,8 δια 5(αφου επιμένετε οτι 5 ώρες δουλεύουμε,ας είναι 5 ώρες τι να σας κάνω; Σας χαλάω εγώ χατήρι;). Μπράβο σας! Το βρήκατε! 5,56 ευρώ/ώρα..μόνο που υπάρχει ένα θεματάκι..

Δεν ξέρω αν σας ξανασοκάρω αλλααααά..ΔΕΝ έχουμε 1 μόνο μαθητή στην τάξη μας..ούτε καν 10 του ίδιου νοητικού επιπέδου ώστε να δέχονται με την ίδια ευκολία ή δυσκολία τα όσα τους λέμε..έχουμε 20-25 τελείως διαφορετικά παιδιά το ένα από το άλλο τόσο στο μυαλό όσο και στον χαρακτήρα ή την προσπάθεια που το καθένα καταβάλει ή ακόμη ακόμη και ως προς το σπίτι και την οικογένεια στα οποία επιστρέφει το μεσημέρι μετά το τέλος των μαθημάτων..για να δούμε τώρα..5,56 δια 20 μας κάνει..μας κάνει..0,28 περίπου ευρώ..ούτε 30 λεπτά του ευρώ/ώρα δηλαδή για κάθε ξεχωριστό μαθητή με τον οποίο οφείλουμε να ασχοληθούμε και να προσπαθήσουμε να του βάλουμε 5 πραγματάκια στο μυαλουδάκι του στο τέλος κάθε ώρας..δεν μιλάω για απλή φύλαξη 5 ωρών..μην μπερδεύεστε..μιλάω για φύλαξη+διαπαιδαγώγηση για κάθε μαθητή αξίας 30 λεπτών του ευρώ..ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ!
 


 Μακάρι να έπαιρνα 3 ευρώ την ώρα(ποιός άραγε παίρνει λιγότερα την ώρα κάνοντας οποιαδήποτε άλλη δουλειά;) από κάθε οικογένεια και για κάθε μαθητή του οποίου την φύλαξη και διαπαιδαγώγηση μου έχουν εμπιστευθεί οι γονείς του..3 ευρώ επι 20 μαθητές=60 ευρώ/ώρα..ουάου..60 ευρώ επί 5 (5 δε μου θέλατε;επιμένετε..οκ..) ώρες(ρολογιού)=300 ευρώ την ημέρα..χμμ..καθόλου άσχημα..επί 22 εργάσιμες..εχουμεεεε..ασ'τοοο...το 'χω..το 'χωωωωω...6.600 ευρώ/μήνα..να σας πω κάτι;αλλά μη το πείτε πουθενά..αν τα πράγματα είχαν κάπως έτσι..θα σας χάριζα τα 616 του Ιουλίου,τα 616 του Αυγούστου,τα 308 των Χριστουγέννων και τα 308 του Πάσχα που σας ''κλέβω'' τόσα χρόνια αφού με ''πληρώνετε'' ενώ δεν δουλεύω(άσχετα αν όπως προείπα τα πάγια μηνιαία έξοδά μου και κάθε εκπαιδευτικού που δεν δουλεύει στην πόλη καταγωγής του αλλά κάπου ανά την Ελλάδα, συνεχίζουν να τρέχουν ακόμη και όταν αυτός δεν εργάζεται) και θα σας προέτρεπα να τα εναποθέσετε εκεί που ξέρετε, αιώνια ''θύματα'' της λαίλαπας των αργόσχολων δασκάλων-κλεφτών..εκτός κι αν όλοι σας πια,όποια δουλειά και αν κάνετε,ασχολείστε με 20-25 διαφορετικά πράγματα(μόνο ''πράγματα'' δεν είναι τα παιδάκια) κατά τη διάρκεια της ίδιας εργάσιμης ώρας σας..κατουρήστε και λίγο..

Δεν είπα πως δεν υπάρχουν δάσκαλοι που πραγματικά μισούν αυτό που κάνουν γιατί βρέθηκαν σε αυτή τη θέση από τύχη και σπόντα..

Δεν είπα πως δεν υπάρχουν δάσκαλοι που απλά ΔΕΝ την παλεύουν μέσα στην τάξη και μετράνε πιο γρήγορα από τα παιδάκια τα τελευταία 60 δευτερόλεπτα της διδακτικής ώρας μπας και κάνουν διάλειμμα κανα 2λεπτο παραπάνω και λυτρωθούν..Όμως λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω αλλά σε κάθε δουλειά υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό που κάνουν..

Εγώ δεν είμαι από αυτούς και πρόσεχε καλά όταν με αποκαλείς δημόσιο υπάλληλο και με τσουβαλιάζεις με τόσους και τόσους διαφορετικών ειδών υπαλλήλους που αν πάει 13.01 σου λένε πως έχουν σχολάσει και αδυνατούν να σε εξυπηρετήσουν..Το να είναι κανείς Δάσκαλος είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ και όχι μία ακόμη δουλειά όσο κι αν προσπαθούν να μας ξενερώσουν τα τζιμάνια στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο..Και φτάνω στο κομμάτι της υγείας..ψυχικής,πνευματικής και σωματικής..Φέτος με όλα όσα τραβήξαμε βρέθηκα στο νοσοκομείο ή στο εξεταστήριο ιδιώτη γιατρού 5 φορές (5 είναι όλες κι όλες οι φορές που έχω πάει σε νοσοκομείο τα προηγούμενα 29 χρόνια της ζωής μου)..

Το άγχος και η αβεβαιότητα για το τι μας ξημερώνει..πόσο μεγάλη θα είναι η επόμενη μείωση στον μισθό..επί πόσους μήνες θα πληρώνω παράνομα και αντισυνταγματικά γαμησ****** αναδρομικά..με χτύπησε 3 διαφορετικές περιόδους της χρονιάς σε 3 διαφορετικά σημεία(στήθος,αδένες-λαιμός και μέσα στο κατακαλόκαιρο-ΕΛΕΟΣ! στο στομάχι)..Και είμαι μόλις 30 χρονών..Ας βάλουν εκεί που ξέρουν τα αναδρομικά τους..Αυτό που έκαναν στην υγεία του κάθε ένα από εμάς φέτος δεν θα τους το συγχωρήσω ποτέ..

Συνέχισε λοιπόν ανίδεε ξερόλα fb-ικέ φίλε μου να κραζεις τον δάσκαλο που σε κατακλέβει επί χρόνια και κάνε ΓΑΡΓΑΡΑ τα 2,5 έως 5 ευρώ για έναν φραπέ ή τα 35 εως 50 ευρώ του κάθε υδραυλικο-ηλεκτρολογο-μηχανικού για 20' υπόθεση και τη διόρθωση μιας βλάβης που κι εσύ θα μπορούσες μόνος σου να διορθώσεις αν ήξερες πως..

Όπως λοιπόν ΔΕΝ κάνεις τον έξυπνο στον ηλεκτρολόγο ή τον υδραυλικό παρά μόνο όσο εκείνος διορθώνει τη βλάβη εσυ ξεκινάς να αλείφεις τον πωπό σου με βαζελίνη για να μην τσούξει το 50ευρω(είναι δυσ-ΚΩΛΟΙ οι καιροί που ζούμε..)..

ΔΕΝ μαλώνεις με τον ιδιοκτήτη cafe όταν μέσω της τιμής ενός ποτηριού φραπέ του πληρώνεις για πολλοστή φορά το νοίκι,τον σερβιτόρο,την κάβα,τα δημοτικά τέλη,το Τ.Ε.Β.Ε. και τα πρόστιμα για την άδεια λειτουργίας που ΔΕΝ έχει φιλοτιμηθεί να βγάλει γιατί είναι και κομματάκι ακριβούτσικη..

ΔΕΝ σταματάς να αγοράζεις σαν βλάκας υπερτιμημένα ''επώνυμα'' ρούχα και παπούτσια της κακιάς ώρας με πραγματικό κόστος παραγωγής από 2 έως 5 ευρώ(που για να τα λέμε όλα 5 ευρώ είναι μια μικρή περιουσία στην εξωτική TAIWAN)..

ΣΤΑΜΑΤΑ να ασχολείσαι με την πάρτη μας λες και είμαστε η πηγή όλων των δεινών που βιώνει η Ελλαδίτσα μας ή λες και έχουμε όλοι μας μακρινή συγγένεια με τον διάολο..

ΣΤΑΜΑΤΑ την επίθεση γιατί σου το ορκίζομαι κάθε μέρα θα πιάνω και έναν διαφορετικό από εσάς τους δουλευταράδες και τη δουλειά που κάνει και όταν θα τελειώνω δεν θα είναι ικανός ούτε ο Αμαζόνιος να τον ξεπλύνει..

ΣΤΑΜΑΤΑ να μας ζηλεύεις κατά βάθος και να βγάζεις απίστευτο complex γιατί σου το έχω ξαναπεί αλλά δεν με άκουσες: είσαι τόσο κουτός που μας ζηλεύεις και μας μισείς ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΟΥΣ..

γιατί παρά την άθλια μηνιαία αποζημίωσή μου..παρά το οτι έχω εξοριστεί για πολλά χρόνια όπως και οι περισσότεροι από εμάς, τόσο μα τόσο μακριά από τα σπίτια και τους ανθρώπους μας, συνεχίζω να πιστεύω πως το να ασχολείσαι με τα παιδάκια είναι Η ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και σε προτρέπω να μας ζηλέψεις γι αυτό και μόνο γι αυτό! Σε αφήνω κουτέ και ανίδεε ξερόλα..πάω για μακροβούτι στην..φουσκωτή πισίνα που έχω στο μπαλκόνι μου γιατί με 616 ευρώ τον μήνα ούτε γάμ*** ούτε έκανε σοβαρές διακοπές κανείς..Φιλιά και καλή χώνεψη..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: