Aνακοινώσεις

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Στη μνήμη του Πακιστανού Sehzad Lugman, 27 ετών.





Ο άνθρωπος στο ποδήλατο

Ο άνθρωπος στο ποδήλατο
Υπήρξε.
Οι περισσότεροι αγνοούν το όνομά του.
Αφανίστηκε από τις μαχαιριές
Των λύκων της νύχτας
Αν και προσπάθησε να ξεφύγει
Ποδηλατώντας ξέφρενα
Με όλη τη δύναμη των εικοσιεπτά του χρόνων.
Την άλλη μέρα
 Οι τελάληδες στην πολιτεία μας αναρωτιόντουσαν φωναχτά
Αν το ποδήλατο ήταν κλεμμένο,
Αν ο άνθρωπος παραβίασε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας
Αν είχε ταυτότητα.
Οι φύλακες μάς είπαν να μην ανησυχούμε
Γιατί ήταν ξένος
Κι η μάνα του είναι πολύ μακριά
Κι οι φίλοι του είναι φτωχοί
Και το κρέας του
Φθηνό είναι.
Κι εμείς ησυχάσαμε
Γιατί είχαμε τις δουλειές μας, τις έννοιες μας, τους έρωτές μας
Όμως τα λυπημένα του μάτια κοιτάζουν ακόμα
Απορημένα.
Χ.Β
Στη μακρά πλέον γραμμή που σχηματίζουν οι επιθέσεις σε μετανάστες, οι εκφοβισμοί οι προπηλακισμοί σε λαϊκές αγορές, το λιντσάρισμα, οι επιθέσεις, το «κυνήγι» αλλοδαπών, οι καταστροφές των καταστημάτων τους, το πλιάτσικο, τα μαχαιρώματα και οι τραμπουκισμοί προς τους “δαιμονοποιημένους” για όλα τα δεινά αυτής της χώρας, με καταγωγές από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η αυξητική κλιμάκωση  στην ένταση της επίθεσης. Από τους  ξυλοδαρμούς με γυμνά χέρια και τους εκφοβισμούς, το ρατσιστικό μίσος οπλίζει με μαχαίρια που δολοφονούν.
Η επίθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Πρόκειται για ακόμη ένα έγκλημα ρατσιστικού μίσους, ενός μίσους που ξεκινά από τη νομιμοποίησή του στις πολιτικές της «μηδενικής ανοχής στη λαθρομετανάστευση» και καταλήγει στις φασιστικές συμμορίες τύπου Χρυσής Αυγής, που αναλαμβάνουν την πρακτική εφαρμογή τους. Χιλιάδες  άνθρωποι μένουν απροστάτευτοι στη ρατσιστική βία, εφόσον γνωρίζουν ότι η καταγγελία  στην αστυνομία από το θύμα θα σημάνει αυτόματα την απέλασή του και την ατιμωρησία των ενόχων.
Πενθώντας, ευχόμαστε να εγκαινιαστεί ένας δημόσιος διάλογος, που θα συνοδευτεί από ανάλογη πράξη, για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και λειτουργίες του ρατσισμού και του φασισμού, αιτίες που οπλίζουν την αποτρόπαια βία κατά των αδύνατων, των «από κάτω». Η βία αυτή πραγματικό σκοπό έχει να διευκολύνονται και να συγκαλύπτονται τα εγκλήματα των «από πάνω» ώστε να αποκομίζουν περισσότερα κέρδη και εξουσία.
Το θυματοποιημένο σώμα ευχόμαστε να γίνει ένα πανίσχυρο σύμβολο αντίστασης και κοινότητας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια: