Aνακοινώσεις

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Είδατε κύριε υπουργέ που γίναμε εσχάτως ευαίσθητοι και μερακλήδες εμείς οι εκπαιδευτικοί;


 
Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη

Να βάλουν πλάτη, παρακάλεσε ο υπουργός παιδείας κύριος Αρβανιτόπουλος τους εκπαιδευτικούς, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Μάλλον ο κύριος υπουργός απουσίαζε τα τελευταία τρία χρόνια από τη χώρα ή αν δεν απουσίαζε, προφανώς δεν άκουσε ούτε διάβασε τίποτα για το ποιος βάζει και τι, όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Από ποιους αφαίρεσαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τα μετέτρεψαν σε επιδόματα που θα κοπούν και αυτά τελείως, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις; Πάνω από 1.800 ευρώ ετησίως για τον κάθε εκπαιδευτικό, στοίχησε το πρώτο αυτό κύμα των μέτρων χωρίς να προσθέσουμε τις μειώσεις των μισθών που ακολούθησαν, το κόψιμο των επιδομάτων, τις μειώσεις στο αφορολόγητο, τις εισφορές αλληλεγγύης και τα εξοντωτικά χαράτσια. Μήπως να πούμε για το εφάπαξ; Καλύτερα όχι!

Από ποιους ζητάτε κύριε υπουργέ να βάλουν πλάτη;

Ξεχνάτε τα όμορφα, βαρύγδουπα συνθήματα της προκατόχου σας;

Και μετά;

Δεν προλαβαίναμε να μετράμε χτυπήματα.

Μισθούς πείνας για τους νεοδιόριστους, φωτοτυπίες αντί για βιβλία, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, καταργήσεις οργανικών θέσεων, περιπλανήσεις συναδέλφων, μηδενικοί διορισμοί, αμέτρητα κενά, χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας.

Θυμάστε μήπως το «παιδαγωγικό περιτύλιγμα» της υποχρεωτικής τριετίας με το οποίο γέλασε κάθε πικραμένος;

Γιατί το καταργήσατε αφού ήταν σωστό; Αν τελικά αποδείχτηκε λάθος, γιατί δεν μας άκουγε κανένας τόσον καιρό που φωνάζαμε πως είναι άδικο;

Μήπως θυμάστε την επίθεση που δεχτήκαμε και συνεχίζουμε να δεχόμαστε;

Τεμπέληδες μας ανέβαζαν, βολεμένους μας κατέβαζαν.

Τώρα επικαλείστε την ευαισθησία μας, το μεράκι μας και την αίσθηση της δικαιοσύνης που μας διακρίνει; Εμείς οι τεμπέληδες, που δουλεύουμε μόνο τρεις ώρες τη μέρα, όπως παπαγάλιζαν οι τηλεοπτικοί παπαγάλοι με τα γυαλιστερά πρόσωπα, αποκτήσαμε τώρα μεράκι;

Δεν έχετε καταλάβει ότι οι πολιτικές σας εδώ και τρία χρόνια, μας έχουν ξεπλατήσει που λένε και στο χωριό μου; Πώς να βάλουμε πλάτη αφού μας έχετε γονατίσει; Για να βάλεις πλάτη πρέπει να είσαι όρθιος και να ξέρεις ότι είναι για καλό, ότι κάτι θα βγει.

Δεν σας πιστεύουμε κύριε υπουργέ. Δεν σας εμπιστευόμαστε.

Μην παρεξηγείστε. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, αλλά πολιτικό.

Την ώρα που εμείς κάναμε θυσίες οι προκάτοχοί σας συναγωνίζονταν στις εσωτερικές διακοσμήσεις υπουργικών γραφείων. Ενδεχομένως, εσείς να μην χρειάστηκε να προσθέσετε κάτι. Είχαν φροντίσει πριν από σας. Κουρτίνες, χαλιά, γραφεία, όλα κομπλέ. Τα βλέπετε άλλωστε κάθε μέρα όταν πάτε στο υπουργείο, τι να σας τα λέω εγώ! Μη μου πείτε ότι δεν αισθάνεστε ανατολίτης;

Την ίδια ώρα που μας ζητάτε να βγάλουμε το αμάξι από τις λάσπες, καταργείτε ακόμη και αυτό το τεκμήριο της αθωότητας. Είστε έτοιμοι να θέσετε σε αργία, όχι επίορκους, αλλά συναδέλφους για τους οποίους έχει διαταχθεί ΕΔΕ, χωρίς να έχει βγει τελικό πόρισμα.

Μας ζητάτε να βάλουμε πλάτη και την ίδια ώρα μας κόβετε τα φάρμακα; Και μη μου πείτε ότι φταίνε οι φαρμακοποιοί, γιατί αν δεν τους χρωστούσατε ένα κάρο λεφτά, όχι εσείς προσωπικά αλλά το δημόσιο το οποίο εκπροσωπείτε,  δεν θα έκοβαν τις πιστώσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Είναι δυνατόν, την ίδια στιγμή που σχεδιάζονται επανδρωμένα ταξίδια στον Άρη οι εκπαιδευτικοί και όχι μόνο, στην Ελλάδα να στερούνται της φαρμακευτικής περίθαλψης;

Ποιος, αν όχι οι εκπαιδευτικοί καθώς και οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, μαζί με τους συνταξιούχους, βάζουν τα τελευταία τρία χρόνια, όχι μόνο πλάτη αλλά την ίδια τους τη ζωή για να σωθούν…οι τράπεζες;

Γιατί κύριε υπουργέ δεν ζητάτε και από τις τράπεζες να βάλουν πλάτη; Γιατί τους δίνει η κυβέρνησή σας, όπως και οι προηγούμενες τις οποίες στηρίξατε, πάνω από το 80% των δόσεων; Το θεωρείτε σωστό και δίκαιο να ξεχρεώνουμε όλοι εμείς τα χρέη των τραπεζών;

Αναφερθήκατε και στους υπεράριθμους.

Ξέρετε κάτι; Αν καταργήσετε ή συγχωνεύσετε και άλλα σχολεία θα δημιουργήσετε κι άλλους υπεράριθμους και τότε θα μας πείτε πως πρέπει να αποδεχτούμε και τις απολύσεις γιατί μας διακρίνει το μεράκι και η ευαισθησία.

Πράγματι, έχουμε και μεράκι και ευαισθησία και αίσθημα δικαιοσύνης. Γι΄αυτό δεν σας πιστεύουμε. Γιατί με τις πολιτικές σας θέλετε να μας τα ξεριζώσετε και τα τρία όπως κάνατε με την αξιοπρέπειά μας.

Και τώρα μας υπόσχεστε, και δεσμεύεστε πάνω σ΄αυτό, πως η αξιολόγηση που έχετε αποφασίσει, δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Τότε γιατί την κάνετε; Για να αναβαθμίσετε την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου όπως υποστηρίζετε;

Γίνεται αναβάθμιση χωρίς χρηματοδότηση;

Γίνεται αναβάθμιση χωρίς τα στοιχειώδη;

Γίνεται αναβάθμιση με τη φτώχια να θερίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς;

Γίνεται αναβάθμιση χωρίς συνεχή και ουσιαστική επιμόρφωση;

Μήπως ξέρετε πότε προγραμματίστηκε, πότε τελικά άρχισε και για ποιο λόγο καθυστέρησε η επιμόρφωση των νεοδιόριστων της φετινής σχολικής χρονιάς;

Ρωτήστε τους εκπαιδευτικούς που περνάνε κάθε χρόνο από αυτή την επιμόρφωση να σας πουν την άποψή τους. Αφού είναι ευαίσθητοι όπως λέτε, εμπιστευτείτε τους. Την αλήθεια θα σας πουν.
Σκεφτήκατε τι θα γίνει με τη θέρμανση στα σχολεία; Κάποια στιγμή θα μπει και ο Χειμώνας. Ήδη στην Κεντρική Μακεδονία αρχίζουν και κρυώνουν. Το φωτοτυπικό χαρτί, φτάνει στο τέλος του και είμαστε σε περίοδο διαγωνισμάτων.

Κύριε υπουργέ, όσον αφορά στην αξιολόγηση, ας μην κρυβόμαστε. Την αξιολόγηση την έχει επιβάλλει η τρόικα. Γιατί όμως; Νοιάζεται για το αν θα μορφωθούν οι μαθητές μας;

Όχι βέβαια, γιατί στην περίπτωση αυτή, δεν θα έδινε εντολή να γίνουν όλα όσα ανέφερα παραπάνω.

Αυτό για το οποίο καίγεται η τρόικα είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι δαπάνες, για να γεμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τσέπες των δανειστών. Οπότε τι προστάζει; Να βρεθούν τρόποι ώστε να μην υπάρχει μισθολογική εξέλιξη, να υπάρχει ευελιξία στην αργία και την εφεδρεία με απώτερο στόχο την απόλυση και τη σύνδεση της «απόδοσης» των σχολικών μονάδων με τη χρηματοδότηση.

Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Δεν χρειάζεται ένας ακόμη νόμος με τη δικαιολογία ότι ο υπάρχων δεν εφαρμόζεται. Αν εφαρμοστεί, για όλους όμως, χωρίς τις διαχρονικές και γνωστές εξαιρέσεις, τότε θα φανεί ποιοι και γιατί δεν ήθελαν και δεν θέλουν την εφαρμογή του.

Νομίζετε πως όσοι δεν θέλουμε την αξιολόγηση είναι επειδή έχουμε κάτι να φοβηθούμε ή επειδή νιώθουμε ανεπαρκείς;

Δεν τη θέλουμε γιατί αποτελεί το όχημα πάνω στο οποίο θα πατήσει η ένταση της διοικητικής αυθαιρεσίας και το πρόσχημα για να προχωρήσουν οι απολύσεις η μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων και να αναχαιτιστεί κάθε δυνατότητα κοινής και οργανωμένης αντίστασης.

Τέλος, το ότι δεσμεύεστε πως η αξιολόγηση δεν θα οδηγεί σε απολύσεις δεν καθησυχάζει κανέναν.
Δεν ξεχνάμε πως για όλα όσα έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, προηγήθηκε κάποια υπουργική ή πρωθυπουργική δέσμευση ότι αυτά δεν θα γίνονταν ποτέ.

Κύριε υπουργέ, να με συγχωρείτε αλλά δεν μπορώ να σας πιστέψω.

 Όχι για προσωπικούς, αλλά για πολιτικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: