Aνακοινώσεις

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι πιο κακοπληρωμένοι καθηγητές της Ευρώπης

Της Αννας Ανδριτσάκη

Είναι θλιβερό που τα σχολεία λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ακόμα περιμένουν για τα στοιχειώδη, όπως τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους και κονδύλια για τα λειτουργικά τους έξοδα (θέρμανση, ρεύμα κ.λπ.). Είναι, όμως, χειρότερο το γεγονός ότι όσο και να περιμένουν λύση δεν θα υπάρξει. Αυτή τη στιγμή:

-Υπάρχουν 1.522 κενές θέσεις σε 42 περιφέρειες, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2.000 σε όλη την επικράτεια και πιστώσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο για 120 αναπληρωτές.

-Οι νέες συγχωνεύσεις δρομολογούνται ως λύση για την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών εν είδει, μάλιστα, «τιμωρίας» σε όσες μονάδες δεν ενημέρωσαν το κεντρικό σύστημα καταγραφής δυναμικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

-Η μείωση των δαπανών για την Παιδεία το 2013 θα φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 33% με δεδομένη τη χαμηλότερη -στην Ευρώπη- παροχή κονδυλίων για τον κρίσιμο αυτό χώρο πριν ακόμα από την εποχή των Μνημονίων

-Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών έχουν κατρακυλήσει περίπου στο μισό του μέσου όρου των αποδοχών που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο γενικός κανόνας, ειδικά για φέτος (2011-2012), υπαγόρευσε διατήρηση των μισθών ή και αυξήσεις.

Ακόμα και στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μνημονιακό κλοιό οι μειώσεις είναι μικρότερες (Ισπανία, Πορτογαλία) ή ανύπαρκτες (Ιρλανδία), ενώ σε χώρες που περνούν μεγάλη κρίση, όπως η Ιταλία ή το Βέλγιο, οι μισθοί δεν επηρεάστηκαν καθόλου.

Για την ακρίβεια, οι Ιταλοί εκπαιδευτικοί δεν υπέστησαν καμία μείωση στις αποδοχές τους, ενώ οι Βέλγοι προέβησαν σε γενική αναπροσαρμογή των μισθών (2% στον βασικό) λόγω αύξησης του κόστους διαβίωσης για όλους τους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους! Είναι αποκαλυπτική η έρευνα που παρουσίασε, χθες, η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με ανανεωμένα τα συγκριτικά στοιχεία έως και το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με τη νέα, λοιπόν, καταγραφή από το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ στις χώρες της Ευρώπης, οι μισθοί των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη φετινή, κατ” εξοχήν χρονιά κρίσης, κινήθηκαν ως εξής:

* Σε δεκαέξι χώρες αυξήθηκαν, σε εννέα παρέμειναν ίδιοι και σε τέσσερις μειώθηκαν.

* Ο κατώτατος μισθός του Ελληνα καθηγητή είναι το 58% του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης.

* Οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών παραμένουν στη βάση της ευρωζώνης, στην τρίτη θέση από το τέλος, με τους Εσθονούς και τους Σλοβάκους πιο χαμηλά, ενώ στη διευρυμένη λίστα των 34 ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα κατατάσσεται στην κεφαλή της τελευταίας δωδεκάδας όπου πλασάρονται η Τουρκία, χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και δύο βαλκανικές (Ρουμανία και Βουλγαρία, χώρες οι οποίες αποτελούν τον οικονομικό στόχο που έχει θέσει η τρόικα για την Ελλάδα).

Αναλυτικότερα:

* Οι μόνες τέσσερις χώρες όπου έχουν μειωθεί οι μισθοί είναι: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία. Στην Ισπανία έγινε μείωση κατά 5% τον Ιούνιο του 2010, ενώ δεν προβλέφθηκαν περαιτέρω μειώσεις ούτε για το 2011 ούτε για το 2012. Εχουν περικοπεί επιδόματα σε ορισμένες από τις αυτόνομες κοινότητες.

Στην Πορτογαλία έγινε μείωση φέτος, ενταγμένη στις γενικότερες περικοπές σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Ακόμα, το 2012 δεν θα λάβουν 13ο και 14ο μισθό. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση θα είναι προοδευτική ανάλογα με τον μισθό. Στόχος, η ελάχιστη περικοπή των μισθών κάτω από 1.100 ευρώ. Στη Σλοβενία, έγινε μείωση κατά 8% των βασικών μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Στην Ελλάδα, το 2010 και το 2011 μειώθηκαν κατά 30% οι βασικές αποδοχές και κατά 12% οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα. Από τον Ιούνιο του 2010 έγινε πρόσθετη μείωση κατά 8% σε μισθούς, ενώ καταργήθηκαν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, θερινής άδειας, αντικαθιστάμενα με ένα πολύ μικρό ποσό.

* Στις 16 χώρες όπου αυξήθηκαν οι μισθοί περιλαμβάνονται όλες οι κεντρικές και βόρειες χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι Τουρκία, Πολωνία, Μάλτα, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία.

* Ο κατώτατος μισθός του Ελληνα εκπαιδευτικού Μέσης Εκπαίδευσης είναι: το 19% του αντίστοιχου του Λουξεμβούργιου, το 29% του Νορβηγού, το 31% του Γερμανού, το 35% του Δανού, το 42% του Φινλανδού, το 44% του Αυστριακού, το 45% του Ισπανού, το 49% του Σουηδού, το 53% του Κύπριου καθηγητή.

Εφημερίδα των Συντακτών, 18/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: