Aνακοινώσεις

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Δραστική μείωση συμβασιούχων έναντι απολύσεων προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα - Από το παράθυρο ετοιμάζει αύξηση ωραρίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: alfavita.gr, 4/7/2012

Προκειμένου να μειωθεί κατά 150.000 έως το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αποφεύγοντας τις απολύσεις, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης προτείνουν τη δραστική μείωση έως μηδενισμό των συμβασιούχων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια, τη μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν και την αυστηρή τήρηση των προσλήψεων με βάση την αναλογία 1 πρόσληψη/10 αποχωρήσεις.


Βραχυπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του χρόνου να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για τις 15.000 απολύσεις που προβλέπει το μνημόνιο και να μην ξεπεράσουν τα 500 άτομα οι προσλήψεις. Σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματισμό, οι προσλήψεις συμβασιούχων σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 10% επιπλέον σε σχέση με το 2011. Συγχρόνως, θα μειωθούν υπηρεσιακές μονάδες και θα καταργηθούν οργανικές θέσεις που σήμερα είναι κενές.


Τελικός στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ από τους συμβασιούχους.

Η κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό θα γίνει με μετατάξεις, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση δομών και προσωπικού.Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για αύξηση ωραρίου στις υπηρεσίες και τους φορείς στους οποίους δεν μπορεί να καλυφθούν τα κενά.Μια τέτοια πρόταση κουβεντιάζεται εδώ και αρκετό καιρό, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Άννα Διαμαντοπούλου) να ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς.
Είναι φανερό ότι η μείωση μισθών ενώνεται, για την κυβέρνηση, με ένα νήμα με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Είναι επίσης φανερό ότι η κυβέρνηση αφού λιπάνει το έδαφος θα επιχειρήσει να επιβάλει αύξηση του ωραρίου εργασίας στο δημόσιο τομέα ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης αύξησης του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 2,30 ώρες εβδομαδιαίως πριν μερικούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: