Aνακοινώσεις

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Δημοσιοποιήθηκαν τα κριτήρια για διαθεσιμότητες - απολύσεις


Γνωστοποιήθηκε χτες, η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τον τρόπο μοριοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων που θα κρίνουν το ποιοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι όχι. Με αυτό μπαίνει στην τελική ευθεία το αισχρό μέτρο που θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδες εργαζομένους.
 
Οπως έγινε γνωστό, θα υπάρχουν δύο ειδών μοριοδοτήσεις (θετική και αρνητική) ενώ έχει ληφθεί υπόψη και το γεγονός της ισοβαθμίας στα μόρια. Στη θετική μοριοδότηση υπάγονται οι σπουδές, η διοικητική εμπειρία, ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο, η υπηρεσιακή αξιολόγηση, τα τυπικά προσόντα και η γνώση ξένης γλώσσας. Αρνητική μοριοδότηση θα δίνεται σε υπαλλήλους με βάση τις πειθαρχικές ποινές. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια θα είναι η οικογενειακή κατάσταση και ο αριθμός των παιδιών. Τη μοριοδότηση θα εξετάζουν τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια που είναι διορισμένα από τον υπουργό και θα αποτελούνται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Διοικητικού - Προσωπικού του οικείου φορέα και ένα προϊστάμενο άλλης Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης του ίδιου φορέα, με τους αναπληρωτές τους. Μετά την εξέταση, τα Συμβούλια αυτά θα γνωμοδοτούν για τη μοριοδότηση.
Η μοριοδότηση
 
Για το προσωπικό Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) φτάνει τα 100 μόρια το μέγιστο, ενώ τα περισσότερα που μπορούν να αφαιρεθούν είναι 30. Στη θετική μοριοδότηση μετρούν τα τυπικά προσόντα, η διοικητική εμπειρία, ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο (με μέγιστο τα 30 μόρια το καθένα) και η υπηρεσιακή αξιολόγηση (ο μέσος όρος της βαθμολογίας των εκθέσεων των τελευταίων οκτώ ετών) με 10 μόρια.
 
Στα τυπικά προσόντα βαθμολογούνται έως 5 μόρια ο βασικός τίτλος σπουδών (ο βαθμός πτυχίου επί 0,5), ο δεύτερος τίτλος σπουδών (3 μόρια), το διδακτορικό δίπλωμα (7 μόρια), ο μεταπτυχιακός τίτλος (4 μόρια), η αποφοίτηση από τις Εθνικές Σχολές Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (5 μόρια) και η γνώση ξένης γλώσσας. Σε αυτό το κριτήριο μοριοδοτούνται έως δύο ξένες γλώσσες με βάση τη γνώση της (άριστη 5, πολύ καλή 2 και καλή γνώση 1 μόριο).
 
Στη Διοικητική Εμπειρία βαθμολογούνται τα έτη υπηρεσίας (5 μόρια για τα πρώτα πέντε, τα επόμενα 10 και επόμενα 20 έτη), ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση ευθύνης (για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης 7,5 μόρια, Διεύθυνσης 5 και Τμήματος 2,5). Στον τρόπο εισαγωγής στο Δημόσιο, μετρώνται η εισαγωγή με διαγωνισμό στις παραπάνω Εθνικές Σχολές (30 μόρια), με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (30 μόρια), η κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ - με κριτήρια και διαδικασία του αρ. 18 του Ν. 2190/1994 (25 μόρια), οι λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ (20 μόρια), η πρόσληψη βάσει του Ν. 1648/1986 (15 μόρια), οι διαδικασίες με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε Επιτροπή Αξιολόγησης (15 μόρια), ο γραπτός διαγωνισμός προ ΑΣΕΠ (20 μόρια) και η επετηρίδα (5 μόρια).
 
Παράλληλα, η υπηρεσιακή αξιολόγηση μοριοδοτείται με το μέσο όρο της βαθμολογίας εκθέσεων των τελευταίων οκτώ ετών. Για μέχρι 8 - 2 μόρια, από 8,01 έως 9 - 4 μόρια, από 9,01 έως 9,50 - 6 μόρια, από 9,51 έως 9,80 - 8 μόρια και από 9,81 έως 10 - 10 μόρια.
 
Στην αρνητική (που ισχύει για όλες τις κατηγορίες προσωπικού) υπολογίζονται τα πρόστιμα έως τις αποδοχές 12 μηνών (10 μόρια), η στέρηση δικαιώματος προαγωγής από 1 - 5 έτη, η στέρηση δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής Προϊστάμενου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από 1 έως 5 έτη, η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της (20 μόρια) και ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς αλλά και η προσωρινή παύση από τρεις έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών (30 μόρια).
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 
Σχεδόν ίδιος είναι ο τρόπος μοριοδότησης για το προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς το μέγιστο της «θετικής» είναι το 100. Αντίθετα με την παραπάνω κατηγορία, δεν τίθεται μέγιστο στην αρνητική μοριοδότηση. Συγκεκριμένα, στα τυπικά προσόντα βαθμολογούνται έως 20 μόρια ο βασικός τίτλος σπουδών (ο βαθμός επί ένα), οι μεταλυκειακές σπουδές (4 μόρια) και η γνώση ξένης γλώσσας (έως δύο γλώσσες) με βάση τη γνώση της (άριστη 3, πολύ καλή 2 και καλή γνώση 1 μόριο). Ιδιος είναι ο τρόπος που μοριοδοτούνται οι υπάλληλοι σχετικά με τα έτη στη διοικητική εμπειρία, ενώ στο χρόνο υπηρεσίας σε θέση ευθύνης ο προϊστάμενος θέσης παίρνει 10 μόρια και ο προϊστάμενος Τμήματος 5.
 
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισαγωγής, 30 μόρια παίρνουν όσοι μπήκαν με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, 25 με την κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ - με κριτήρια και διαδικασία του αρ. 18 του Ν. 2190/1994, 20 μόρια με τις λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, 15 μόρια με την πρόσληψη βάσει του Ν. 1648/1986, 15 μόρια με τις διαδικασίες με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε Επιτροπή Αξιολόγησης και 20 μόρια με το γραπτό διαγωνισμό προ ΑΣΕΠ.
 
Η βασική διαφορά φαίνεται στην «αρνητική» μοριοδότηση όπου δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός στα μόρια. Δηλαδή, τα κριτήρια που τίθενται, βαθμολογούνται όλα.
 
Για το προσωπικό Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, το μέγιστο είναι ξανά 100 μόρια και οι διαφορές με το αντίστοιχο της Δευτεροβάθμιας εστιάζονται στο βασικό τίτλο σπουδών (έως 14 μόρια, καθώς μετρά ο βαθμός επί 0,70) και στα έτη υπηρεσίας (12,5 μόρια για τα πρώτα 10 έτη και ισάριθμα για τα επόμενα 25). Επίσης, μετρά η οικογενειακή κατάσταση (με 20 μόρια) και ειδικότερα ως πέντε προστατευόμενα παιδιά. Και εδώ δεν υπάρχει μέγιστο μορίων στην «αρνητική» μοριοδότηση και ορίζονται με 10 μόρια το πρόστιμο έως τις 12 αποδοχές, με 20 μόρια η στέρηση δικαιώματος προαγωγής από ένα έως πέντε έτη και με 30 μόρια ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς και η προσωρινή παύση από τρεις έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών.
 
Ριζοσπάστης, 3/8/2013
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: