Aνακοινώσεις

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για τους μετανάστες ζητά η Διεθνής Αμνηστία


«Βαθιά ανησυχητικό μέτρο» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, το σχέδιο συγκέντρωσης και κράτησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται και όσοι θεωρούνται πιθανό να είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών όπως ο ιός HIV.


Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της ότι «θα αποτελέσουν στόχο όσοι θεωρηθούν ευάλωτοι σε τέτοιες ασθένειες, με βάση τη χώρα καταγωγής τους, τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους, την απασχόλησή τους ως εργαζομένων του σεξ, τη χρήση ναρκωτικών».

«Πρόκειται για μέτρα που πρέπει να μας ανησυχούν» τονίζει η Jezerca Tigani, σημειώνοντας ότι εισάγουν διακρίσεις και αναφέρει πως τα κέντρα κράτησης θα πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή, ενώ η σύλληψη των μεταναστών χωρίς να αναζητηθεί κάποιο άλλο εναλλακτικό μέτρο, σημαίνει πως η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν αμέσως τα μέτρα αυτά, τα οποία μόνο θα επιτείνουν το στιγματισμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στη χώρα» υπογραμμίζει.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εκείνοι που ζητούν διεθνή προστασία να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κράτησης. Οι μετανάστες και οι αιτούντες για άσυλο δεν είναι εγκληματίες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι» τονίζει επιπλέον η Διεθνής Αμνηστία.

Παράλληλα, σημειώνει πως δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις στα σύνορα της Ελλάδας για τον εντοπισμό εκείνων των ατόμων που χρήζουν διεθνής προστασίας, όπως είναι τα θύματα βασανιστηρίων και τα ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά που ζητούν άσυλο.

«Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να συλλάβουν όσους δεν φέρουν μεταναστευτικά έγγραφα, όμως η Διεθνής Αμνηστία έχει πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες για όσους επιχειρούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Πολλοί αιτούντες άσυλο που ζουν στην Αθήνα φοβούνται να αφήσουν τα σπίτια τους από φόβο της σύλληψης ή της βίας» σημειώνεται.

«Πολλοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ζουν σε άθλιες συνθήκες λόγω του μη αποτελεσματικού συστήματος  χορήγησης ασύλου της χώρας, ενώ οι συνθήκες κράτησης σε πολλά κέντρα μεταναστών ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» καταλήγει η οργάνωση.
Πηγή http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: