Aνακοινώσεις

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αν όμως προσέξεις τι ψηφίζεις, τότε μπορεί και να αλλάξουν όλα



 
Δεν βλέπουν
Δεν ακούν
Δεν ενδιαφέρονται
Δεν νοιώθουν
Δεν σκέπτονται
Δεν έχουν δουλέψει
Δεν έχουν φιλότιμο
Δεν πάνε φυλακή
Δεν μας σέβονται
Δεν διάβασαν το μνημόνιο

Μας βρίζουν
Μας ενοχοποιούν
Μας κοροϊδεύουν
Μας τάζουν
Μας Ξε-τάζουν
Μας υπόσχονται
Μας δουλεύουν

Έχουν από 5 σπίτια ο καθένας
Έχουν ασυλία
Έχουν παχυλούς μισθούς
Έχουν τηλέφωνα δωρεάν
Έχουν δωρεάν μετακινήσεις
Έχουν δωρεάν διαμονές
Έχουν επιχορηγήσεις
Έχουν "καρέκλες"
Έχουν πουλήσει την Ελλάδα
Έχουν πουληθεί οι ίδιοι
Έχουν φυλακίσει αθώους
Έχουν αποφυλακίσει ενόχους
Έχουν "φίλους" τα κανάλια

Αν δεν πας να ψηφίσεις κερδίζουν
Αν ρίξεις λευκό κερδίζουν
Αν ρίξεις άκυρο κερδίζουν
Αν πάρεις όπλο και καθαρίσεις μερικούς τους κάνεις ήρωες
Αν φύγεις από την χώρα νιώθεις άσχημα
Αν μείνεις είσαι μαλάκας
 Αν όμως προσέξεις τι ψηφίζεις, τότε μπορεί και να αλλάξουν όλα τα παραπάνω ..

Μάθε τώρα που ψηφίζεις, με ένα κλικ!


Οπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης της σχετικής ιστοσελίδας του υπουργείου αναφορικά με τα στοιχεία των εκλογικών τμημάτων, στα οποία θα ψηφίσουν οι εκλογείς. Πηγαίνοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση.....


 http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm («ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ»), οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν το τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Να σημειώσουμε ότι μέχρι χτες δεν υπήρχε ενημέρωση για όσους ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα της Αττικής. Γι' αυτό χρειάζεται να δούμε έγκαιρα πού ψηφίζουμε.

Αμεσα οι ψηφοφόροι πρέπει να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι εκλογείς, στις τοπικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές) είχαν ζητήσει μεταδημότευση για να μπορούν να είναι υποψήφιοι σε δήμο διαφορετικό απ' αυτόν, στα δημοτολόγια του οποίου ήταν γραμμένοι.

Να ελέγξουν έγκαιρα σε ποιου δήμου τους εκλογικούς καταλόγους φέρονται τώρα γραμμένοι και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν.

Σε αυτές τις εκλογές δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλοι οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, δηλαδή, όλοι όσοι γεννήθηκαν από 1/1/1994 - 31/12/1994.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 
ΣΙΚΑΓΟ   1886
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
 ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ



ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/4/12 ΚΑΙ ΩΡΑ 8.00 Μ.Μ.
ΣΤΟΝ  «ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ»
(ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ)
ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
«ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ»

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ  - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΓΚΑΓΚΑ,

Η μουσική είναι του Μάνου Χατζιδάκι και οι στίχοι του Αλέξη Σολομού.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Κοινή δήλωση κατά του φασισμού και του ρατσισμού από συλλογικότητες και εκπαιδευτικούς της Κορινθίας


Όλο και πιο επιτακτικά, η πραγματικότητα μάς κοιτά κατάματα όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας. Η ζωή μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε αγώνα για επιβίωση κι από τη μια στιγμή στην άλλη αρκετοί μπορεί να πέσουν στην παγίδα πως ο διπλανός τους είναι ο εχθρός. Είτε γιατί έχει δουλειά, είτε γιατί είναι εξαθλιωμένος κι άρα εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει απειλή. Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ιστορικά πως σε ακραίες συνθήκες, παράλληλα με την ανάδυση των πιο όμορφων, φυσικών και βαθιά ανθρώπινων χαρακτηριστικών του ατόμου, υπάρχει και η εμφάνιση των πιο ταπεινών και άρρωστων στοιχείων του. Το πρόσφατο περιστατικό με την επίθεση ενάντια σε ανήμπορους κι ανυπεράσπιστους μετανάστες που διέσυρε διεθνώς την πόλη της Κορίνθου είναι ένα δείγμα από αυτά που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας στο μέλλον. Η μισαλλοδοξία χρησιμεύει πάντα για να συσπειρώσει τα πιο συντηρητικά, παραπληροφορημένα, ανώριμα και τρομοκρατημένα στοιχεία της κοινωνίας μας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Χρυσή Αυγή θεωρεί πως μπορεί να βρει χώρο ανάπτυξης, καλύπτοντας το αποκρουστικό της πρόσωπο με το προσωπείο του αγωνιζόμενου, του εξεγερμένου, του αντιμνημονιακού και, κυρίως, του πατριώτη. 
Δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν.
Οι ναζιστές δεν επιτρέπεται να καπηλεύονται την έννοια του πατριώτη.
Οι πατριώτες Έλληνες πολέμησαν και θα πολεμούν πάντα ενάντια σε όλους τους εκφραστές του απολυταρχισμού που θέλησαν να τους κάνουν σκλάβους, από την εποχή του Λεωνίδα ως τον Κολοκοτρώνη και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσοι χαιρετούν ναζιστικά είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από πατριώτες. Όσοι στρατολογούν εφήβους στα σχολεία με σκοπό να τους γεμίσουν μίσος είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από πατριώτες. Συμμορίες σαν τη Χρυσή Αυγή που δηλώνει ανοιχτά πως η δημοκρατία δεν είναι άμεση προτεραιότητα της, που τρομοκρατεί και μαχαιρώνει εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια αθώους ανθρώπους, που δρα προβοκατόρικα σε όλες τις κινητοποιήσεις δεν είναι πατριώτες.
Στις μέρες που θα έρθουν σύντομα και θα είναι ακόμα πιο δύσκολες, είναι πολύ βολικό για τους αποστόλους του μνημονίου να μας στρέψουν τον ένα ενάντια στον άλλο και να μας πείσουν μέσω εργαλείων τύπου Χρυσής Αυγής ότι υπεύθυνοι για την φτώχεια την ανεργία και την εξαθλίωσή μας είναι οι μετανάστες. Θα προσπαθήσουν να κατευθύνουν τη δικαιολογημένη οργή μας σε λάθος δρόμο.
Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως το δικαίωμα στην τροφή, τη στέγη και την ασφάλεια είναι πρωταρχικό και αδιαπραγμάτευτο για κάθε ανθρώπινο ον σε κάθε μέρος του πλανήτη.
Απέναντι στο μίσος και το διαχωρισμό, αντιτάσσουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη με όλα τα ανθρώπινα πλάσματα που παλεύουν για μία καλύτερη ζωή.
Οι δικές τους ανάγκες μας θέλουν χωρισμένους.
Οι δικές μας ανάγκες και τα όνειρα μας, μας κρατούν ενωμένους.
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου
Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας
Ανοιχτή Συνέλευση πλατείας Περιβολάκια
Ελευθεριακή Συλλογικότητα Ερέα
Ομάδα Copyleft
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κορινθίας
Το κείμενο είναι ανοικτό σε κάθε συλλογικότητα, σωματείο και σύλλογο που το αποδέχεται και επιθυμεί να το συνυπογράψει.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Διαίρει και βασίλευε

Απ όποια σκοπιά και να το δει κάποιος και ανεξάρτητα από τις προθέσεις των δημιουργών του φίλμ, τουλάχιστον προβληματίζει σοβαρά και η γνώση είναι δύναμη.......





Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Υμνητές του Χίτλερ και του ναζισμού

Τον Γενάρη του 2011 η Χρυσή Αυγή καταλαμβάνει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας. Ο «φίρερ» της, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι και «συναγωνιστές του», από τις πρώτες μέρες προκαλεί. Σε μία αντιπαράθεσή του σηκώνεται και γεμάτος τιμή και καμάρι χαιρετά ναζιστικά μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής μέχρι και το 2010 παρέμενε στο εκλογικό περιθώριο. Τα αστικά ακροδεξιά κόμματα με τον «στρογγυλεμένο» λόγο ήταν αυτά που έπαιρναν το πλειοψηφικό μέρος των συντηρητικών-εθνικιστικών ψήφων. Ωστόσο, τρία παράλληλα γεγονότα ήταν αυτά που φαίνεται να ευνοούν τη στροφή του κόσμου στη φιλοχιτλερική Χρυσή Αυγή: Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής, παράλληλα με την ρατσιστική ρητορική των Μέσων και κυρίως η οικονομική εξαθλίωση της χώρας.
Οι στρατιές των ανέργων, οι χιλιάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η αύξηση της εγκληματικότητας, αποτέλεσμα της πείνας και της εξαθλίωσης, έχουν οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα, θεωρώντας τη Χρυσή Αυγή ως αντισυστημικό κόμμα που μπορεί να αντισταθεί στο «διεφθαρμένο κοινοβουλευτισμό» και να δώσει «μία κάποια λύση στη φτώχεια».
Τι απαντήσεις, όμως, να δώσει ένα πατριδοκάπηλο κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή, όταν η ρητορική της ξεκινά και τελειώνει στο σύνθημα «Έξω οι ξένοι»; Πόσο πατριωτικό είναι ένα κόμμα που χαιρετά ναζιστικά και που αφιερώνει χιλιάδες σελίδες στον Χίτλερ; Δεν αρκεί η επίκληση στη «μητέρα πατρίδα» ως επιχείρημα για να δοθεί σε κάποιον ο τίτλος του πατριώτη, ούτε η λέξη λαθρομετανάστης για να δώσεις λύση στο μεταναστευτικό. Η διαστρέβλωση των εννοιών και οι πραγματικές ναζιστικές προθέσεις της, την καθιστούν πιο λαθραία στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία μας από κάθε τι άλλο. Άλλωστε, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως το συγκεκριμένο νεοναζιστικό μόρφωμα σκοπίμως δεν έχει πρόγραμμα, αφού αυτό δεν ξεπερνά τις 3.500 λέξεις! Ο Μιχαλολιάκος και οι... συναγωνιστές του παραμένουν ένα καμουφλαρισμένο χιτλερικό κόμμα που, στην πραγματικότητα, πρεσβεύει το φασισμό και το ναζισμό.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΣΑΒΒΑ ;;;;;;;;


Το απόγευμα του Σαββάτου ο Δάσκαλος ο Σάββας Μετοικίδης άφησε ένα πεντασέλιδο σημείωμα και πέρασε θηλιά στον λαιμό του.





Αυτοκτόνησε το απόγευμα του Σαββάτου ο 44χρονος δάσκαλος Σάββας Μετοικίδης. Ο αυτόχειρας απαγχονίστηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα (Σάββατο 21/4/2012) σε αποθήκη της πατρικής κατοικίας του στη Σταυρούπολη. Ο Σάββας ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες, στις απεργίες, στις μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες μέσα και έξω από το σχολείο, για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, για το δάσκαλο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, το μετανάστη, για ένα άλλο αύριο. Ευαίσθητος, κοινωνικά ανήσυχος, ανοιχτός στους ανθρώπους, δίπλα σε όποιον/α είχε ανάγκη, δεν λογάριασε ποτέ προσωπικό κόστος, κούραση, κίνδυνο. Με το δίκιο και την αλήθεια, ταξιδιώτης του ανοιχτού ορίζοντα, πάντα με το γέλιο στα χείλη, άνθρωπος των πράξεων κυρίως, και όχι των λόγων. Αλλά ο λόγος του ήταν πάντοτε «σπαθί».

 Η πολιτική κηδεία του έγινε χθες το απόγευμα στο νεκροταφείο της Σταυρούπολης. Δεν απαγγέλθηκαν επικήδειοι. Παρόντες ήταν πάνω από 1.000 συνάδελφοι και σύντροφοι του 45χρονου δασκάλου.









Σάββατο 21 Απριλίου 2012

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967-ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ


Έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να διδάσκονται οι νεότεροι τι κύκλους κάνει η ζωή μας 45 χρόνια μετά την 21η εκείνου του μαύρου Απρίλη!

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί - Νίκος Ξυλούρης

catastroika -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πρεμιέρα 26/4
Στις 26 Απριλίου 2012 στις 20:00 το βράδυ (ξανα)κλείνουμε την τηλεόραση, για μια εναλλακτική ματιά στην ενημέρωση. Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν εκατομμύρια θεατές στο Ίντερνετ και μεταδόθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα από την Ιαπωνία μέχρι τη Λατινική Αμερική, παρουσιάζουν τη νέα τους παραγωγή, με τίτλο CATASTROIKA, στην ιστοσελίδα www.catastroika.com.

Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες της επικείμενης εκποίησης του ελληνικού δημόσιου πλούτου. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης από την Καλιφόρνια, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Μόσχα και τη Ρώμη, επιχειρούν να προβλέψουν τι θα συμβεί από την εφαρμογή αυτού του μοντέλου σε μια χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.

Ο Σλαβόι Ζίζεκ, η Ναόμι Κλάιν, ο Λούις Σεπούλβεδα, ο Κεν Λόουτς και ο Γκρεγκ Πάλαστ μιλούν για την πολιτική του μνημονίου, την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ακαδημαϊκοί όπως ο Ντάνι Ρόντρικ, ο Άλεξ Καλίνικος, ο Μπεν Φάιν, ο Κώστας Δουζίνας, ο Ντιν Μπέικερ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Σπύρος Μαρκέτος περιγράφουν άγνωστες πτυχές των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.   

Όπως και στο Debtocracy, βασικός παραγωγός της CATASTROIKA είναι οι θεατές που συνεισφέρουν οικονομικά αλλά και με ιδέες στη δημιουργία της. Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης. Αρχεία υψηλής ανάλυσης θα διατίθενται για δωρεάν προβολές σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κινηματογράφους αλλά και εκδηλώσεις.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της CATASTROIKA υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Άρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, ενώ την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Λεωνίδας Βατικιώτης. Τη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ προσφέρει το συγκρότημα Active Member και ο Ερμής Γεωργιάδης, ενώ το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου. Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία Infowar Productions και ο Θάνος Τσάντας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://xstefanou.us4.list-manage.com/track/click?u=5ee15f2683b5e8230f0031414&id=f328b09d93&e=98500121b7ή επικοινωνήστε μαζί μας στο +30 6945161147

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.......?

Συνάντηση Γ. Μπαμπινιώτη - σχολικών συμβούλων για την αξιολόγηση

Ο ρόλος του σχολικού συμβούλου και η διαδικασία της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη με μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων δεσμεύτηκαν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τα παραπάνω ζητήματα.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Συναντήσεις του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη με τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ



Δελτίο Τύπου

Συναντήσεις του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη με τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ.
 
Ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης σήμερα, 19 Απριλίου 2012, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ,  ΟΙΕΛΕ).
 
Θέμα των συναντήσεων ήταν η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καθώς πρόκειται για την έναρξη του διαλόγου που είχε προαναγγείλει ο Υπουργός με σκοπό την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος.  Στο πλαίσιο των συζητήσεων αντηλλάγησαν απόψεις ενώ ο
 
Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ζήτησε από τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών  τις προτάσεις τους προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση αλλά και ανταπόκριση στη γενικότερη επιταγή για την ύπαρξη αξιολόγησης στην εκπαίδευση.
 
Μετά τις συναντήσεις έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
 
 Υπουργός Παιδείας:
 
«Το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει
ένα διάλογο με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας, της Πρωτοβάθμιας και της ιδιωτικής Εκπαίδευσης για να συζητήσει το καίριο θέμα της αξιολόγησης, μιας αξιολόγησης του συστήματος ολόκληρου, της σχολικής μονάδος και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Ανταλλάξαμε απόψεις, ζητήσαμε από τους εκπαιδευτικούς να μας φέρουν τις προτάσεις τους και στη συζήτηση φάνηκαν και προβλήματα τα οποία ανακύπτουν. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, θα τα λάβουμε υπ’ όψιν και θα κάνουμε το καλύτερο, ώστε εγκαίρως να ανταποκριθούμε στις επιταγές αυτού του νόμου αλλά και της γενικότερης απαίτησης της ελληνικής κοινωνίας να υπάρχει αξιολόγηση στην εκπαίδευση.»
 
 Πρόεδρος της ΟΛΜΕ:
 
«Η ΟΛΜΕ πιστεύει ότι η όποια αξιολόγηση πρέπει να έχει καθαρά εκπαιδευτικό προσανατολισμό και να στοχεύει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού. Υπ’ αυτήν την έννοια εκφράσαμε στον Υπουργό μας τον προβληματισμό για τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθολόγιο και τη μισθολογική εξέλιξη.

 
Σε κάθε περίπτωση η ΟΛΜΕ θα εξετάσει το ζήτημα και θα επανέλθει, πλην όμως είναι δεδομένο ότι ζητούμε την αποσύνδεση της αξιολόγησης από το μισθό και τη μισθολογική εξέλιξη.»
 
 Πρόεδρος της ΔΟΕ:
 
«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Υπουργό Παιδείας και στην προηγούμενη συνάντησή μας. Είναι μία πρόταση η οποία είναι πεντακάθαρη. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο εμείς λέμε ότι πρέπει να αποτιμάται το εκπαιδευτικό έργο, προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις και επεμβάσεις που θα το κάνουν καλύτερο. Σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνδεθεί με την εξέλιξη του εκπαιδευτικού η οποιαδήποτε αξιολόγηση, η οποία φαίνεται ότι θα είναι θολή και απροσδιόριστη.

 
Ακούστηκαν διάφορα σενάρια σχετικά με την επίδοση των μαθητών. Είναι κάτι το οποίο είναι πραγματικά εξωπραγματικό γιατί είναι διαφορετικοί οι στόχοι σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, εγώ θα πω ότι σε ένα σχολείο με τσιγγανόπαιδες ο στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά στο σχολείο, σε ένα σχολείο μιας περιοχής όπως το Κολωνάκι ή όπως η Κηφισιά είναι να μάθουν τα παιδιά περισσότερα πράγματα.
 
Με βάση λοιπόν όλη αυτή τη λογική, είμαστε κάθετα αντίθετοι - θα το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις – και στο κομμάτι αυτό της σύνδεσης της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, με την εξέλιξη του εκπαιδευτικού ή με τις ποσοστώσεις σχετικά με την εξέλιξη. Το επόμενο διάστημα εάν και εφόσον δούμε τις προθέσεις του υπουργείου να υλοποιούνται, θα είμαστε δυναμικά αντίθετοι σε μία τέτοια εξέλιξη.»
 
 Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ:
 
«Η θεμελίωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος, υγιούς εκπαιδευτικού συστήματος, προϋποθέτει τη διασφάλιση ποιότητας του ίδιου του συστήματος.  Μια όμως διασφάλιση ποιότητας που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναβάθμιση του έργου του εκπαιδευτικού και όχι την τιμωρία, που έχει σαν στόχο ποιοτικότερη εκπαίδευση με προαπαιτούμενο όμως ποιοτικότερα εκπαιδευτικά προγράμματα. Γενικότερα στην κοινωνία μας υπάρχει έλλειμμα της αξιολογικής διαδικασίας και το έλλειμμα αυτό είναι εμφανές και στο χώρο της εκπαίδευσης.

 
Η διαδικασία λοιπόν της αξιολόγησης μέσα στα πλαίσια που σύντομα περιέγραψα, τη θεωρώ απαραίτητο στοιχείο για την αναβάθμισή της, δηλαδή και στο χώρο της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, αν δεν συνδέεται αρνητικά με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, αν δεν έχει στόχο την τιμωρία αλλά την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.
 
Είναι, επίσης, αδιανόητο να συνδέεται με την επίδοση των μαθητών.  Έχουν δείξει έρευνες σε όλη την Ευρώπη, όπου προσπάθησαν να γίνει σύνδεση της απόδοσης του μαθητή με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού είχε δυσμενέστερα αποτελέσματα για όλα τα σχολεία και για τη διαιώνιση και για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.
 
Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μείζον θέμα η αξιολόγηση. Σε πολλά σχολεία έχει καθιερωθεί με έναν ιδιόρρυθμο αναξιοκρατικό τρόπο, σε πολλά μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, και η αξιολόγηση δεν έχει βοηθήσει μέχρι τώρα σε ποιοτικότερη εκπαίδευση στο χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μείζον θέμα για εμάς είναι η αξιολόγηση από τον διευθυντή του σχολείου που ταυτόχρονα είναι διευθυντής ή άνθρωπος του ιδιοκτήτη. Καταλαβαίνετε ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα, είναι μείζον θέμα για την ομοσπονδία, εκτός από το γενικότερο θέμα που περιέγραψα προηγουμένως, ειδικότερα το θέμα της αξιολόγησης εκ μέρους του διευθυντή.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΟΕ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 Πραγματοποιήθηκε σήμερα 19/4/2012 συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  μετά από πρόσκληση του Υπουργού προς τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Το θέμα της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση στην εκπαίδευση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατέθεσε τις θέσεις του κλάδου όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τα εκπαιδευτικά συνέδρια και τις Γενικές του Συνελεύσεις. Δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση των εκπαιδευτικών σε κάθε μορφή αξιολόγησης – χειραγώγησης – κατηγοριοποίησης,  η οποία θα οδηγεί σε απολύσεις, τιμωρία των εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση η αντίδραση του κλάδου των εκπαιδευτικών θα είναι τέτοια που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανέλαβε τη θέση του για αξιολόγηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της ανατροφοδότησης και βελτίωσης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, που δε θα λειτουργεί τιμωρητικά και δε θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.

 Η λογική των ποσοστώσεων είναι κατάφωρα άδικη, έχει σκοτεινά σημεία στην εφαρμογή της, είναι έξω από παιδαγωγικές αρχές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο Υπουργός Παιδείας από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως οτιδήποτε κυκλοφορεί ως προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ή έχει συνταχθεί στο παρελθόν δεν είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας ούτε τη δεσμεύει. Δήλωσε, πως είναι αναγκαία η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Ζήτησε να κατατεθούν οι προτάσεις της Δ.Ο.Ε. μέχρι τα μέσα Μαΐου και διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος θα γίνει από μηδενική βάση.
Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή του και θα καθορίσει τη στάση του αναφορικά με την πρόταση του Υπουργού.
Επίσης, στα πλαίσια της συνάντησης το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα που προέκυψε με το επίδομα θέσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Από τη Δ.Ο.Ε.
 

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!


«Η τετράμηνη παράταση που ζήτησα και πήρα ήταν απαραίτητη αλλά η διαδικασία θα προχωρήσει. Εξου και οι συναντήσεις που έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Πέμπτη με όλες τις Ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ)».

   Την παραπάνω δήλωση έκανε σήμερα ο υπουργός παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης , μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ενώ διαβεβαίωσε  πως όλα είναι έτοιμα τόσο για τις Πανελλαδικές όσο και για τα βιβλία της επόμενης σχολικής χρονιάς. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ο υπουργός επισήμανε ότι με τη ρύθμιση που έγινε μετά την παρέμβασή του, τα Ιδρύματα άρχισαν επιτέλους να παίρνουν χρήματα και θα συνεχίσουν να παίρνουν χρήματα μέχρι τον Ιούλιο.

 Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:
 Για τις αλλαγές στο Λύκειο και το εξεταστικό
Υπουργός: Οι μαθητές της Α Λυκείου θα εξεταστούν με το ισχύον σύστημα.
Δημ: Το νέο σύστημα θα ισχύσει από πότε;
Υπ:  Αν έρθουν τα πράγματα καλά και προχωρήσει αυτή η δουλειά που έχει γίνει – και που την θεωρώ την πιο σημαντική που έχει υπάρξει- δηλαδή να αλλάξει το Λύκειο και να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα –δυστυχώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει σ’ αυτήν την περίοδο – πιστεύω ότι με τη νέα Κυβέρνηση, όποιος βρεθεί, θα έχει ένα νέο σύστημα στα χέρια του που μπορεί να το εφαρμόσει για να ανασάνει η ελληνική οικογένεια και να ανασάνουν οι μαθητές. Με ένα νέο πιο ουσιαστικό σύστημα, το οποίο μας βγάζει από κατευθύνσεις, από ένα Λύκειο-φροντιστήριο απαξιωμένο, όπως είναι σήμερα, διότι δεν το εμπιστεύονται ούτε μαθητές, ούτε γονείς και πηγαίνουν στα φροντιστήρια.
Φεύγουμε απ’ αυτό το σύστημα. Γίνεται ένα Λύκειο μορφωτικό, Γενικής Παιδείας που αναπτύσσει το μυαλό και τις δυνατότητες παιδιών από 15 έως 18 αλλά τους δίνει και τις δυνατότητες επιλογών με βάση τα ενδιαφέροντά τους και αφού τελειώσουν το Λύκειο και πάρουν το Απολυτήριο τους τότε σε ένα Εθνικό Εξεταστικό φορέα – Οργανισμό, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις περισσότερες από μία φορά μέσα στο ίδιο έτος, έτσι ώστε να μην αποτελεί αυτή η εξέταση, όπως είναι τώρα, εθνικό πρόβλημα.
Εγώ, ως Υπουργός Παιδείας που είμαι αυτή τη στιγμή, ασχολούμαι πάρα πολύ από κοινού και με την κ. Χριστοφιλοπούλου με το θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι ένα σύστημα τεράστιο, δαπανηρό που σου παίρνει το χρόνο και ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιών και οικογενειών. Αυτό πρέπει να αλλάξει αλλά, όπως το είπατε ήδη, για τα παιδιά που βρίσκονται τώρα στην Ά Λυκείου, (Β’, Γ’ κτλ) θα ισχύσει το σύστημα που υπάρχει τώρα. Μόνο αν αλλάξει του χρόνου, θα μπορούν τα παιδιά από την Γ΄ Γυμνασίου να βρεθούν στο νέο σύστημα, εφόσον αυτό αποφασιστεί και προωθηθεί.
Προς το παρόν, ας ξέρουν όσοι μας ακούν στην ελληνική οικογένεια ότι υπάρχουν μόνο μικρές αλλαγές. Στην Α’ Λυκείου, για παράδειγμα, εισάγεται το μάθημα των Αρχών Οικονομίας –γιατί με το πρόγραμμα που θα άλλαζε θα πήγαινε αλλού, τώρα που δεν αλλάζει πάει στην Α’ Λυκείου για  2 ώρες. Μία άλλη αλλαγή είναι στη Β’ Λυκείου. Συνεχίζεται αυτή η ερευνητική εργασία, αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ξέρετε, αλλάζει την εικόνα στο σχολείο. Έστω κι αν έχει κάποιες δυσκολίες σε κάποια σχολεία, αλλάζει όλο το σύστημα, δουλεύουν οι μαθητές μεταξύ τους, δάσκαλοι σε διάφορα θέματα και δημιουργεί μία άλλη νοοτροπία. Και η εισαγωγή στο Δίκαιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς μεταφέρεται ως επιλεγόμενο μαζί με τη Φιλοσοφία, στη Θεωρητική Κατεύθυνση.
Αυτές είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει, μικρές αλλαγές για φέτος, δηλαδή για τα παιδιά που θα είναι του χρόνου στην Α’ και Β’ Λυκείου. Η μεγάλη αλλαγή, η ουσιαστική αλλαγή θα είναι αυτή που σας λέω. Με αυτόν τον εθνικό διάλογο που έχουμε διεξαγάγει.
Δημ: Η οποία πότε θα ισχύσει κ. Μπαμπινιώτη;
Υπ: Το νέο σύστημα θα ισχύσει οψέποτε λειτουργήσει. Θα ισχύσει για τα παιδιά που θα είναι όταν ισχύσει στην Γ’ Γυμνασίου.
Δημ: Τι πάει να πει οψέποτε ισχύσει; Εσείς δουλεύετε σ’ αυτό, γιατί δεν προχωράει αυτό;
Υπ: Δεν μπορώ να μιλήσω για την Κυβέρνηση που θα προκύψει από την 6η Μαΐου. Η Κυβέρνηση που θα προέλθει θα έχει στα χέρια της ένα έτοιμο σύστημα, ένα σύστημα ανακούφισης της ελληνικής οικογένειας και ουσίας της Παιδείας και ελπίζω και προσδοκώ ότι θα το αξιοποιήσει. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω γι’ αυτό το πράγμα.
Δημ: Εγώ αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι τα παιδιά που είναι στην Α’ Λυκείου φέτος –ενδεχομένως και αυτοί που ακολουθούν στη Γ’ Γυμνασίου- μπορεί να αποδειχθούν «πειραματόζωα» των διαφόρων συστημάτων. Το δεδομένο αυτή τη στιγμή που έχουμε είναι ότι τα παιδιά της Α’ Λυκείου είναι ότι, ενώ έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνουν μία σχολική χρονιά εφαρμοσμένη σε ένα νέο τύπο Λυκείου –ορθώς αναφέρατε την εισαγωγή στο σχολείο για πρώτη φορά την έννοια της ομαδικής ερευνητικής εργασίας- πρέπει να πατήσουν φρένο και να επανέλθουν σε ένα σύστημα για το οποίο έχουν ειπωθεί πάρα πολλά –τα είπατε και σεις, κάνει το σχολείο φροντιστηριακό  κτλ…-
Υπ: Δυστυχώς, θα είναι έτσι γιατί δεν ελήφθη απόφαση αλλαγής του συστήματος από την επόμενη χρονιά. Επομένως, θα είναι, δυστυχώς, έτσι όπως το περιγράφετε.
Δημ: Ωστόσο, τα παιδιά αυτά είναι σε μειονεκτική θέση με αυτά που σεις αναφέρατε και κάποια στιγμή θα κληθούν στην Γ’ Λυκείου να διαγωνιστούν πανελλαδικώς.
Υπ: Εκεί θα υπάρξει πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά.
Δημ: Πάντως, τέτοιου είδους «στρεβλώσεις» – επιεικής χαρακτηρισμός επιτρέψτε μου.
Υπ: Είναι επιτυχής ο χαρακτηρισμός.
Για τα βιβλία της επόμενης σχολικής χρονιάς
Δημ: Ξεκίνησε ένα νέο Λύκειο που ποτέ δεν προχώρησε στα χαρτιά… είναι εντυπωσιακό μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβαίνει, ας το δεχτούμε ως τέτοιο, δεν μπορείτε να απολογηθείτε και για ό,τι έκανε η προκάτοχός σας, η κ. Διαμαντοπούλου... Τώρα ας διευκρινίσουμε και κάποια άλλα σημεία, ας πούμε για τα βιβλία. Θα χουν τα παιδιά βιβλία αυτή τη χρονιά;
Υπ: Μείζον θέμα κ. Μπαλταζή… Ναι! Τον Αύγουστο, τα Δημοτικά σχολεία θα έχουν τα βιβλία τους στα σχολεία και τον Ιούλιο, ένα μήνα πριν, τα Γυμνάσια-Λύκεια θα έχουν τα βιβλία τους στα σχολεία. Σ’ αυτό, έχω ρίξει ένα μεγάλο βάρος, έχω συνεργαστεί και με την κ. Χριστοφιλοπούλου, το έχουμε προχωρήσει το θέμα και προσωπικώς ασχολούμαι καθημερινά με αυτό το θέμα ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό, με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και με άλλα θέματα που «ανοίγουν» όλο αυτό το διάστημα.
Για τις πανελλαδικές
Δημ: Ας σταθούμε λίγο στις Πανελλαδικές… Είναι όλα έτοιμα; Γιατί κάποια στιγμή δημοσιεύθηκαν θέματα που ανέφεραν ότι δεν έχουν ακόμα τυπωθεί τα ειδικά φύλλα για τις εξετάσεις κτλ.
Υπ: Είναι έτοιμα! Είναι έτοιμα τα τετράδια στα οποία γράφουν τα παιδιά εξετάσεις, έχουν γίνει οι ενέργειες για να φτάσουν  αυτά τα τετράδια στα σχολεία, έχουν γίνει οι ενέργειες για να πάνε από τα σχολεία στα Εξεταστικά κέντρα και να γυρίσουν πίσω. Είναι ένας ολόκληρος Οργανισμός ο οποίος έχει τεθεί σε λειτουργία, ασχολούνται άνθρωποι συστηματικά καθημερινώς με αυτά τα θέματα και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Φτάνει που έχουμε αυτή τη δυσκολία και το άγχος, τουλάχιστον να υπάρχει και μία ομαλή ροή…
Για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ
Δημ: Άλλο θέμα τώρα… Χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Εκεί τι γίνεται; Αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Όλα είναι στον αέρα;
Υπ: Θέτετε τον δάκτυλο εις τον τύπο των ήλων… Μεγάλα θέματα… Να τα πω. Αυτή είναι η δουλειά του Υπουργού Παιδείας.
Τα Πανεπιστήμια έχουν υποστεί μία πολύ μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού τους, αυτήν την οποία υπέστη όλη η Ελλάδα και όλο το δημόσιο. Μία απώλεια είναι αυτή. Μία δεύτερη απώλεια είναι ότι τα αποθεματικά τους, που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπέστησαν το λεγόμενο «κούρεμα» και χάθηκαν πολλά χρήματα και από κει. Έτσι, τα Πανεπιστήμια βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν.
 Γι’ αυτό, έκανα την πρόταση που πήγε να γίνει μία τροπολογία αλλά τελικά διαμορφώθηκε σε μία ρύθμιση που θα ισχύσει μέχρι τον Ιούλιο, έτσι ώστε να πάρουν χρήματα, να μπορούν να δουλέψουν. Απειλούσαν ότι θα κλείσουν –καταλαβαίνετε τι θα γινόταν και μάλιστα στις εκλογές.  Θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, θα πάρουν, παίρνουν χρήματα πια, με μία ρύθμιση που έγινε. Δηλαδή, αποδεσμεύτηκε η απαγόρευση που έλεγε ότι πρώτα πρέπει να εκλεγούν τα Συμβούλια και μετά να πάρουν χρήματα.
Τώρα θα πάρουν χρήματα, ήδη πήραν τους τρεις πρώτους μήνες και θα παίρνουν κάθε μήνα μέχρι τον Ιούλιο. Μετά, η νέα Κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα ρυθμίσει αυτό το θέμα, στο οποίο ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος, έχει δείξει πολύ μεγάλη ευαισθησία και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τις παρεκκλίσεις και τα διαβήματα που έχω κάνει και ΄γω φυσικά, για να ενισχύσουμε τα Πανεπιστήμια να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ξέρετε, δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν πετρέλαιο σε βόρεια Πανεπιστήμια και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, δεν είχαν να δώσουν στις φοιτητικές εστίες, δηλαδή έξοδα καθαρά λειτουργικά. Αυτά λοιπόν καλύπτονται τώρα.  Μέχρι τον Ιούλιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Δημ: Και το άλλο μείζον θέμα… η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών;
Υπ: Επί 30 χρόνια, κα Μπαλτατζή, δεν έχει ισχύσει η αξιολόγηση. 30 χρόνια τώρα… Έρχεται η ρύθμιση που γίνεται στη διοικητική μεταρρύθμιση με τον Νόμο για τη δημόσια διοίκηση ο οποίος λέει ότι οι πάντες θα αξιολογούνται και με βάση την αξιολόγηση, θα παίρνουν βαθμούς και θα υπάρχει και μία ποσόστωση ως προς τους βαθμούς που θα παίρνουν.  Αυτό ισχύει γενικά για όλους. Περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς.
 Έδειξα στον κ. Ρέππα ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει ως έχει για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους εκπαιδευτικούς διότι το έργο των εκπαιδευτικών είναι διαφορετικό. Άλλα τα κριτήρια αξιολόγησης. Ζήτησα λοιπόν και πήρα μία παράταση 4 μηνών –διότι διαφορετικά θα έπρεπε στις 3 Μαΐου να υπάρχει το διάταγμα της αξιολόγησης, πράγμα το οποίο ήταν τελείως αδύνατον όπως καταλαβαίνετε, διότι δεν υπήρχε η προεργασία για να γίνει αυτό. Μέσα στους τέσσερις μήνες που είναι η μετάθεση του χρόνου για να υποβληθεί το προεδρικό διάταγμα θα υπάρξει.   
 Έχω καλέσει την Πέμπτη, τις Ομοσπονδίες -τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ και την ΟΙΕΛΕ- να μιλήσω μαζί τους,  να ακούσω τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους, αλλά σας λέω ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει. Υπάρχουν συστήματα δοκιμασμένα. Πρέπει να τα συζητήσουμε με τους εκπαιδευτικούς. Είναι κάτι ιδιαίτερο διότι το κύριο πρόβλημα ξέρετε ποιό είναι; Έχουμε 180.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι πρέπει να αξιολογηθούν. Μπορούμε αυτούς τους 180.000 να τους αξιολογήσουμε μέσα σε ένα χρόνο ώστε να μπορούν να πάρουν τους βαθμούς τους, τα αντίστοιχα επιδόματα κ.ο.κ.; Αρχίζει να υπάρχει ένα πρόβλημα πράξης σ αυτά τα πράγματα και όλα αυτά θέλω να τα συζητήσω μαζί τους.
Πάντως, είναι βέβαιο και είναι απόφαση από την οποία δεν μπορεί να παρεκκλίνει κανείς ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα αρχίσει και θα γίνεται. Και έτσι πρέπει. Μόνο  να βρούμε το σωστό τρόπο για να γίνει αυτή η αξιολόγηση. Πάνω σ’ αυτό δουλεύουμε.
Δημ: Εμείς να ευχηθούμε να υλοποιηθούν όλα αυτά και να μην ξεκινήσει απ’ την αρχή η νέα Κυβέρνηση…
Υπ: Θα είναι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης. Είχαμε πρόβλημα, αν συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα αλίμονο μας ως λαού, ως χώρας… Πιστεύω ότι έχουμε ορθοφρονήσει και ό,τι έχουμε αρχίσει θα συνεχιστεί και θα υπάρξει αποτέλεσμα…
Δημ: Είθε! Σας ευχαριστούμε πολύ!