Aνακοινώσεις

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, της εργασίας μας και του δημόσιου σχολείου


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΜΑΗ στις 10.30 ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Συνάδελφοι,, την Τετάρτη 1/5, το εργατικό κέντρο Κορίνθου και η νέα του διοίκηση
αποφάσισε να ξεφύγει από τη λογική - κρυβόμαστε στο στενό του ΕΚ - και γιορτάζουμε επετείους.
Φέτος τιμά την ΑΠΕΡΓΙΑ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ στο κέντρο της πόλης, μπροστά στην Εθνική Τράπεζα στις 10:30 το πρωί.
Συμμετέχουν το εργατικό κέντρο Κιάτου και τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει το χώρο της εκπαίδευσης επί ποδός πολέμου. Η αύξηση του ωραρίου στην Δ.Ε., το προεδρικό διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, η κατάργηση οργανικών θέσεων και οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων προετοιμάζουν έναν εφιαλτικό Σεπτέμβρη για τη νέα σχολική χρονιά που συμπληρώνεται από την αυταρχική επιβολή της αξιολόγησης και τις χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ήδη έχουν αποφασιστεί. 



1Η ΤΟΥ ΜΑΗ: ΛΕΥΤΕΡΙΑ- ΜΟΡΦΩΣΗ- ΨΩΜΙ- ΔΟΥΛΕΙΑ

Στην Βουλή τους έσφαζαν κι αυτοί παρακολουθούσαν τη σφαγή από την τηλεόραση.

  Του Γ. Ανανδρανιστάκη
Που ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι το απόγευμα της Κυριακής; Γιατί έξω από την Βουλή βρίσκονταν μόνο πεντακόσιοι άνθρωποι και όχι εκατό, διακόσιες, τριακόσιες χιλιάδες; Μέσα τους έσφαζαν, τους εξόντωναν, τους έκοβαν το μέλλον κι αυτοί ήταν στις καφετέριες και στις ταβέρνες. Ούτε καν στις καφετέριες και στις ταβέρνες, σιγά μην τους έχουνε μείνει χρήματα για καφέ και φαγητό, μετά από τρία χρόνια ανελέητων περικοπών. Στα σπίτια τους ήταν κατά πάσα πιθανότητα και παρακολουθούσαν την εκτέλεση τους σε ζωντανή μετάδοση.

Παγωμάρα, παράλυση, φόβος, απελπισία, τι από όλα αυτά εμποδίζει τους εργαζόμενους στο δημόσιο να παλέψουν, όχι για τη σωτηρία των άλλων, αλλά για τη δική τους σωτηρία; Εκτός κι αν ισχύει το εγώ ελπίζω να τη βολέψω, ότι θα βρω δηλαδή ένα τρόπο, μέσω του γνωστού, μέσω του προϊστάμενου, μέσω του κόμματος, να αποφύγω το κακό. Τρία χρόνια Μνημονίου θα έπρεπε, αγαπητές και αγαπητοί, να σας είχαν διδάξει ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το κακό. Σας το λένε άλλωστε κι ίδιοι: Απολύουμε μόλις 15.000 στις 600.000, τίποτα δηλαδή, ένα γλίσχρο 2,5%, αλλά σπάμε το ταμπού της μονιμότητας.

Η καμπάνα χτυπάει για όλους, κανείς δεν είναι ασφαλής. Σήμερα είναι οι 15.000 που απολύονται, αύριο οι 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μεθαύριο οι δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι που θα χάσουν τις δουλειές τους. Κι αυτά για μία και μόνο δόση. Τι θα γίνει στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη; Αλλά και αυτοί που θα γλιτώσουν, θα ζουν υπό καθεστώς διαρκούς τρόμου, αν τους καταγγείλει ο διπλανός, ο από πάνω ή ο από κάτω για οτιδήποτε, θα θεωρηθούν αυτομάτως επίορκοι και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, με το ερώτημα της απόλυσης.

Δεν πρόκειται απλώς για στάση πολιτική, πρόκειται για προϊούσα ανθρωπολογική μετάλλαξη, για αναστολή του ενστίκτου της επιβίωσης. Αν και τα ένστικτα είναι ενίοτε πιο ευφυή από τους ανθρώπους, αφήστε δε που έχουν την τάση να εργάζονται υπογείως.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Αυγή

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πάνω από 25.000 εκπαιδευτικοί σε αναγκαστική μετακίνηση, αργία και απόλυση τα επόμενα 2 χρόνια

Μαθητές «σαρδέλες» σε πολυπληθή τμήματα και περισσότεροι από 25.000 εκπαιδευτικοί σε αναγκαστική μετακίνηση, αργία και απόλυση, τα επόμενα 2 χρόνια, είναι μερικές από τις συνέπειες που θα επιφέρει στη δημόσια εκπαίδευση η τροπολογία
 
ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα
 
Με μια ρύθμιση-αστραπή το υπουργείο Παιδείας αυξάνει το ωράριο των καθηγητών, νομοθετεί υποχρεωτικές μεταθέσεις, ενώ τις επόμενες μέρες σχεδιάζει νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, υπερφόρτωση των σχολικών τμημάτων με 30 μαθητές, «κόψιμο» ειδικοτήτων στο «νέο» Γενικό και πολυτεχνικό Λύκειο και εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου.
 
Οι συνέπειες των αλλαγών αυτών είναι τραγικές καθώς σημαίνουν μόνιμη έξοδο 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναγκαστικές μετακινήσεις τα επόμενα δύο χρόνια 10.000-15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, απολύσεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων που δεν «χωράνε» στους νέους σχεδιασμούς και μείωση κατά 10.000 των μόνιμων θέσεων εργασίας στη σχολική εκπαίδευση (οργανικών θέσεων).
 
Παράλληλα, η ανακοίνωση του νέου Γενικού και Τεχνολογικού Λυκείου και του νέου συστήματος πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση που αναμένεται μέσα στον Μάιο θα δρομολογήσει μαζική απόρριψη χιλιάδων μαθητών μέσα από την «παλινόρθωση» μιας εξεταστικοκεντρικής οργάνωσης του Λυκείου που θα ξεθεμελιώσει την εκπαιδευτική διαδικασία.
 
Συνθήκες γαλέρας
 
Η αντιπαιδαγωγική «λογιστική» του υπουργείου Παιδείας στο όνομα του «εξορθολογισμού» αντιμετωπίζει τους μαθητές σαν αριθμούς και τους «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς σαν περιπλανώμενο θίασο που θα τριγυρίζουν από σχολείο σε σχολείο κάνοντας μία, δύο ή και τρεις ώρες, όπου υπάρχουν κενά για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.
 
Είναι πλέον σαφές ότι τα επόμενα δύο χρόνια, εφόσον υλοποιηθούν οι ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν μόνιμη εγκατάσταση λόγω των υποχρεωτικών μετακινήσεων εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ χιλιάδες άλλοι, μέσα από την κατάργηση οργανικών θέσεων, θα απολυθούν. Οσοι απομείνουν (ας μην ξεχνάμε ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μείωση των μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών σε ποσοστό περίπου 18% του συνολικού πληθυσμού τους), θα αναγκαστούν να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, ενώ την ίδια ώρα πάνω τους θα κινείται απειλητικά το φάντασμα της αργίας και της διαθεσιμότητας (βλ. ΠΙΝΑΚΑ 1).
 
Παράλληλα, με τις καταργήσεις σχολείων και τμημάτων και τη «σαρδελοποίηση» των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα επιδεινώνονται οι συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου και ανοίγουν οι δρόμοι της απο-μόρφωσης και της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου. Γιατί είναι γνωστό ότι πέρα από όλα τα άλλα οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των αγοριών και των κοριτσιών που φοιτούν στη σχολική εκπαίδευση.
 
Η πρόσφατη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, αυτή καθ’ εαυτήν, θα δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα. Αν και ο επίσημος κρατικός λόγος χέρι χέρι με τις ηλεκτρονικές μας γκουβερνάντες, τα ΜΜΕ και τους παλατιανούς δημοσιογράφους, πασχίζουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι «τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», ότι εργάζονται ελάχιστες ώρες την ημέρα και λίγους μήνες τον χρόνο, όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των στρεσογόνων επαγγελμάτων. Οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στην ομάδα των επαγγελματιών που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης».
 
Στην πραγματικότητα το διδακτικό ωράριο των καθηγητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αρχίζει από τις 21 ώρες την εβδομάδα και αποκλιμακώνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας σε 19, 18 και τελικά 16 μετά την εικοσαετία. Ταυτόχρονα, όμως, το ωράριο εργασίας φτάνει μέχρι τις 30 ώρες, τουλάχιστον, υποχρεωτικά, αλλά στην πράξη μπορεί να υπερβαίνει και τις 40 και περιλαμβάνει ένα πλήθος γραφειοκρατικών εργασιών και καθηκόντων, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο!
 
Επαγγελματική εξουθένωση
 
Αν συνυπολογίσουμε και την εργασία στο σπίτι, που συνίσταται στην προετοιμασία της διδασκαλίας για την επόμενη μέρα και τη διόρθωση των συχνών γραπτών εργασιών των μαθητών, προκύπτει ένας αυξημένος όγκος ωρών που ξεπερνά, κατά πολύ, το ημερήσιο οκτάωρο!
 
Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα σύνδρομο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης στο πλαίσιο του οποίου ο εκπαιδευτικός κατακλύζεται από έλλειψη ενθουσιασμού και προσδοκιών, απογοήτευση, απάθεια, αδράνεια, χάνει το ενδιαφέρον του και τα όποια θετικά συναισθήματα έχει για τους μαθητές του, διαμορφώνει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του και αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
 
Στην Ελλάδα, η έρευνα συγκλίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα εκπαιδευτικών αισθάνεται πως δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη δουλειά του.
 
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε την περίοδο Οκτώβριος 2012–Φεβρουάριος 2013 σε 645 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φαίνεται καθαρά ότι ένα μεγάλο τμήμα εκπαιδευτικών βρίσκεται ή έχει ξεπεράσει τα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης και ως κυριότερες αιτίες εντοπίζει την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, το μισθολογικό και την κατάσταση που επικρατεί μέσα στις σχολικές μονάδες (Βλ. ΠΙΝΑΚΑ 2).
Άρθρο του Χρήστου Κάτσικα στην Εφημερίδα των Συντακτών


Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πάνω από 12.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εξοστρακίζονται



 
Στη μαύρη λίστα
 
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ, που δημοσιεύει η «Κ.Ε.», οι αναπληρωτές σβήνουν από τον εργασιακό χάρτη της εκπαίδευσης. Από 11.000 έως 17.000 εκπαιδευτικοί υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Συγκεκριμένα:
 
1 Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί 2 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 11.795 θέσεις εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση.
 
2 Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί 3 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 17.693 θέσεις εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση.
 
Η έρευνα επεξεργάστηκε και τα δύο σενάρια, γιατί η σχετική τροπολογία δεν είχε κατατεθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Ετσι, ενώ η αρχική τροπολογία μιλούσε για αύξηση από 2 έως 4 ώρες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο υπουργός Παιδείας θα επέφερε τροποποιήσεις προς το ελαφρύτερο σενάριο, που είναι να ισχύσουν για όλους οι 2 ώρες επιπλέον.
 
Εάν επομένως επικρατήσει το επιεικέστερο σενάριο της αύξησης κατά 2 ώρες στη διδασκαλία, οι προσλήψεις σε αναπληρωτές θα είναι μηδενικές το 2013, με θετικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα εξοικονομηθούν τεράστια κονδύλια, αλλά δραματικές για την ποιότητα της εκπαίδευσης και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
 
Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας αποκαλύφθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ανακοινώθηκε το Μεσοπρόθεσμο, που προέβλεπε μειωμένες πιστώσεις σε προσλήψεις αναπληρωτών τις χρονιές 2013 και 2014. Και έγινε για να εξισορροπήσει αυτό ακριβώς το έλλειμμα που θα δημιουργούσαν οι μειωμένες πιστώσεις. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, από τη μείωση των αναπληρωτών θα εξοικονομηθούν 41,2 εκατ. ευρώ το 2013 και 61,8 εκατ. ευρώ το 2014. Μόνο που ο σχεδιασμός μιλούσε για μείωση της τάξης του 50% και όχι για μηδέν προσλήψεις.
 
Από τις αλλαγές στο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι παλαιότεροι εκπαιδευτικοί (αποτελούν το 40% του δυναμικού) που έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, καθώς το ωράριό τους αυξάνεται κατά 4 ώρες την εβδομάδα. Το ισχύον εργασιακό καθεστώς προβλέπει από 16 ώρες την εβδομάδα μέχρι 21 ώρες για τους νεοδιόριστους.
 
Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας, και είναι αδύνατον να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία.
 
Το 30%-35% των σχολικών μονάδων (Γυμνάσια και Λύκεια) είναι σε μη αστικά κέντρα και σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, όπου είναι ανεφάρμοστη η αύξηση του ωραρίου για πάρα πολλές ειδικότητες καθηγητών. Βιολόγοι, χημικοί, κοινωνιολόγοι, πληροφορικής, ξένων γλωσσών, γυμναστές, μουσικοί και όλοι οι καθηγητές ειδικοτήτων στα ΤΕΕ, είναι αδύνατον να καλύψουν ωράριο 23 ωρών την εβδομάδα. Είναι επίσης αδύνατον να διανύουν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις για να πηγαίνουν στο πλησιέστερο σχολείο, ώστε να καλύψουν το αυξημένο ωράριο.
 
Ιδιωτική εκπαίδευση
 
Αρνητικές θα είναι οι συνέπειες της αύξησης ωραρίου και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζονται μισθολογικά όπως οι εκπαιδευτικοί του Δημοσίου, αφού εξισώθηκαν οι αποδοχές τους, αλλά δεν έχουν το πλεονέκτημα της μονιμότητας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ:
 
1 Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί κατά 2 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 527 θέσεις ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11,1% του συνόλου των διδασκόντων, οι οποίοι είναι 4.747 στα 115 ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.
 
2 Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί κατά 3 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 791 θέσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 16,7% του δυναμικού στην ιδιωτική εκπαίδευση.
 
Ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση υπάρχει μια σαφής διαφορά που καθιστά την αύξηση ωραρίου, ακόμη και των 2 ωρών, εξοντωτική για τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό. Ποια είναι αυτή: οι δραστηριότητες του τελευταίου υπερβαίνουν κατά κανόνα τόσο το επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας όσο και τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες του δημόσιου σχολείου. Απασχολούνται απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες, πολλές φορές υπό την απειλή της απόλυσης, χωρίς βέβαια να αμείβονται επιπλέον... 
 
  ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΑΤΣΟΥ -  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


 
 


Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Στο νοτιότερο σημείο του ευρωπαϊκού χάρτη «Ένα θρανίο», ένα κορίτσι κι ένα άδειο προαύλιο



 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Το κορίτσι της Γαύδου

Θα το κλείσουν κι αυτό?

 

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
24.04.2013

Όταν μεγαλώναμε μόνοι μας στα αστικά, παιδικά μας δωμάτια, ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι σ’ ένα μαγικό χώριο κάπου στην Ελλάδα τα ξαδέλφια μας ή οι φίλοι μας δε θα είχαν παιδιά στα προαύλιά τους για να παίξουν.

Φωνές, τσακωμοί, φιλίες, ομαδικά παιχνίδια, μοιρασιά, κοινωνικοποίηση. Το σχολείο είναι χώρος διαδραστικός, που εκπαιδεύει τα παιδιά ακόμα και στα διαλείμματα. Κι όμως, η Ιωάννα είναι η μοναδική μαθήτρια του δημοτικού σχολείου της Γαύδου. Αν είχε μια κολλητή, θα της έλεγε τα μυστικά της και θα τσακώνονταν πού και πού. Η Κυριακή είναι η δασκάλα της. Και μαθαίνει κι εκείνη από την Ιωάννα πράγματα που δε θα μάθαινε ποτέ σε μια τάξη με πολλά παιδιά.

Η είδηση που είχε ταξιδέψει πριν από λίγους μήνες σε όλη την Ελλάδα έγινε τώρα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το Κινηματογραφικό Εργαστήριο Χανίων.


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Το κορίτσι της Γαύδου | DOC TV | documenting everyday life

Κατατέθηκε Π.Δ. για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Π.Δ. για υποχρεωτικές μετακινήσεις -μεταθέσεις


Οι προϋποθέσεις μετάθεσης των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσων εκπαιδευτικών δεν έχουν οργανική θέση, καθορίζονται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το επίμαχο διάταγμα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών των δημοσίων σχολείων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που πλεονάζουν ή είναι περισσότεροι από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις (υπεράριθμοι).
Σύμφωνα με το επίμαχο σχέδιο διατάγματος, οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν και δεν συμπληρώνουν το 75% τουλάχιστον του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων, της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας, «με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του αρμόδιου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξ' ολοκλήρου υπεράριθμοι».
Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα χαρακτηριστούν εξ' ολοκλήρου υπεράριθμοι (ολικά υπεράριθμοι) κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που συντάσσονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ειδικότητα.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε κλάδους ή ειδικότητες στις οποίες επιτρέπεται να διδάσκουν και στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης, χαρακτηρίζονται ολικά υπεράριθμοι και θα κατατάσσονται στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων, ύστερα από κοινή εισήγηση των υπηρεσιακών συμβουλίων και των δυο βαθμίδων. Μετά την έκδοση της πράξης χαρακτηρισμού των ολικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης επανακαθορίζουν τα οργανικά κενά ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ειδικότητα.
Η πράξη επανακαθορισμού εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, αναρτάται στην ιστοσελίδα της περιφερειακής διεύθυνσης και αποστέλλεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
Για τη σύνταξη των πινάκων υποχρεωτικών μεταθέσεων σε περιοχές της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης (πίνακες περιφερειακής εμβέλειας), οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης καλούν τους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν δηλώσεις συναίνεσης μέσα σε τρεις ημέρες. Όσοι εκπαιδευτικοί δηλώσουν ότι δεν συναινούν στην υποχρεωτική τους μετάθεση, καθώς και όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση, κατατάσσονται στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας.
Μετά την υποβολή των δηλώσεων συναίνεσης, τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια συντάσσουν προσωρινούς πίνακες κατάταξης υποχρεωτικής μετάθεσης των εκπαιδευτικών «κατά φθίνουσα σειρά με βάση τις μονάδες - μόρια που οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώνουν και τα κριτήρια και την αποτίμησή τους». Οι προσωρινοί πίνακες αναρτώνται στην έδρα των διευθύνσεων εκπαίδευσης καθώς και στις ιστοσελίδες τους. Εντός τριών ημερών από την τελευταία ανάρτηση οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση ως προς τη μοριοδότησή τους. Μετά την εξέταση των ενστάσεων, τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια συντάσσουν τους οριστικούς πίνακες κατάταξης υποχρεωτικής μετάθεσης και τους υποβάλλουν για έλεγχο νομιμότητας και κύρωση στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης. Οι οριστικοί πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης κυρώνονται το αργότερο έως 15 Ιουνίου κάθε έτους. Οι οριστικοί πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης μετά την κύρωσή τους καθίστανται τελικοί.
Υποχρεωτική μετάθεση σε περιοχές της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος μετά την έκδοση των τελικών πινάκων υποχρεωτικής μετάθεσης περιφερειακής εμβέλειας, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης καλούν τους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν δήλωση προτίμησης σχολείων ή ομάδων σχολείων των περιοχών μετάθεσης της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης στις οποίες υπάρχουν οργανικά κενά και επιθυμούν να μετατεθούν. Οι προτιμήσεις των εκπαιδευτικών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα τρία σχολεία και τις δυο ομάδες σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί που δεν δηλώνουν καμία προτίμηση, λογίζεται ότι συναινούν στη μετακίνησή τους σε όλες τις περιοχές μετάθεσης της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
Με βάση την κατάταξή τους στους τελικούς πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης περιφερειακής εμβέλειας και τις δηλώσεις προτίμησης, οι εκπαιδευτικοί μετατίθενται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης και σχετική εισήγηση των αρμοδίων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων (ΑΠΥΣΔΕ - ΑΠΥΣΠΕ). Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στην ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί τη μετάθεση, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας ή για συνυπηρέτηση συζύγων ή για λόγους εντοπιότητας.
Κατάταξη στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας
Οι εκπαιδευτικοί - σύμφωνα με το διάταγμα - που παραμένουν εξ' ολοκλήρου υπεράριθμοι, καθώς όσοι έχουν δηλώσει ότι δεν συναινούν στην υποχρεωτική τους μετάθεση σε οργανικά κενά ή δεν έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας, κατά φθίνουσα σειρά με βάση τις μονάδες που συγκεντρώνουν και καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις προτίμησης σχολείων ή ομάδων σχολείων των περιοχών μετάθεσης στις οποίες υπάρχουν οργανικά κενά ανά την επικράτεια.
Με βάση την κατάταξή τους στους πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας και τις δηλώσεις προτίμησης και με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων (ΚΥΣΔΕ - ΚΥΣΠΕ), οι εκπαιδευτικοί μετατίθενται σε οργανικά κενά σχολείων ή ομάδων σχολείων περιοχών μετάθεσης ανά την επικράτεια.
Τέλος, για την κατάταξη των υπεράριθμων εκπαιδευτικών στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων θα εφαρμοστούν τα κριτήρια του Π.Δ. 50/1996 που είναι η συνυπηρέτηση, τα χρόνια υπηρεσίας, η εντοπιότητα και οι οικογενειακοί λόγοι.