Aνακοινώσεις

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Μεταφορά ωραρίου εργασίας σε άλλη βάρδια για πραγματοποίηση αθλητικών & πολιτιστικών εκδηλώσεων

Αναδημοσίευση από την Ανεξάρτητη ομάδα εκπαιδευτικών αντι.....δραση

Επειδή ρωτηθήκαμε, αλλά και επειδή ΟΛΑ πρέπει να γίνονται όπως το θεσμικό πλαίσιο ορίζει και "όχι επειδή ....", για ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ κάνουμε γνωστά όσα το θεσμικό πλαίσιο με σαφήνεια ΟΡΙΖΕΙ. Συγκεκριμένα:
Οι Σύλλογοι Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων οι οποίοι προγραμματίζουν απογευματινές αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το ωράριο εργασίας το απόγευμα.με βάση το Π.Δ 201/1998, άρθρο 13, παρ 4, καθώς και την υπ. αριθ. Γ4/353/2.8.90απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. " Για την καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεων αυτών μπορεί να γίνει χρήση μέχρι 6 διδακτικών ωρών, κατόπιν αποφάσεων των συλλόγων διδασκόντων".
Σύμφωνα με τα παραπάνω, θεσμοθετείται αθλητική και πολιτιστική μέρα στο τελευταίο 10ήμερο πριν από την ημέρα λήξης της διδασκαλίας των μαθημάτων κάθε διδακτικού έτους για όλα τα σχολεία Π. Ε. και Δ. Ε. Επίσης, είναι δυνατόν να γίνει μεταφορά ωραρίου εργασίας σε άλλη βάρδια για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το Π.Δ 201/1998, άρθρο 13, παρ 4. «Μέρος της σχολικής ζωής αποτελούν οι αναφερόμενες στην προηγούμενη παράγραφο εκδρομές και επισκέψεις, καθώς και οι κάθε είδους εκδηλώσεις και δραστηριότητες που ικανοποιούν τις ανάγκες του διδακτικού προγράμματος και φέρνουν το παιδί σε επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα και με έργα πολιτισμικής αξίας σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Μεταφορά ωραρίου εργασίας σε άλλη βάρδια για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μπορεί να γίνει με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων για την οποία ενημερώνονται ο αρμόδιος προϊστάμενος και ο σχολ. σύμβουλος.»
Επομένως, συνεδριάζει ο Σύλλογος Διδασκόντων, αποφασίζει τη μεταφορά ωραρίου, συντάσσεται πρακτικό και κοινοποιείται στο Δ/ντη Εκπαίδευσης και στο Σχολικό Σύμβουλο.
 
ΥΠΕΠΘ - Γ4/353/2.8.90

 Αθλητική και πολιτιστική ημέρα.
            1. 'Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 47 του Νόμου 1566/85 (ΦΕΚ 1671 ).
           2. Την απόφαση ΜΕ 1969/24.9.75 "Αθλητική Εορτή Σχολείων Μ.Ε."
Α  π   ο  φ  α   σ   ί   ζ  ο   υ   μ   ε
            1. Θεσμοθετούμε την αθλητική και πολιτιστική ημέρα, μέσα στο τελευταίο   δεκαήμερο (10/ήμερο ) πριν από την ημέρα λήξης της διδασκαλίας των μαθημάτων κάθε διδακτικού έτους, για όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2.        Την ημέρα αυτή κάθε σχολείο θα διοργανώνει αθλητικές εκδηλώσεις διεξαγωγή αγώνων, απονομή επάθλων κ.λ.π. ) και πολιτιστικές ( εκθέσεις ζωγραφικής , χειροτεχνίας, παραστάσεις Θεατρικές, χορωδίες, διαγωνισμούς κ.λ.π.) που θα πραγματοποιούνται στο χώρο του σχολείου ή στον πλησιέστερο αθλητικό χώρο της περιοχής.
3.        Ο Διευθυντής κάθε σχολείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων , τις μαθητικές κοινότητες και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ορίζει την ημέρα, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις αυτές.
            Υπεύθυνος για την οργάνωση των εκδηλώσεων ορίζεται ο Υποδιευθυντής του κάθε σχολείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος σε συνεργασία με τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής όσον αφορά τις αθλητικές εκδηλώσεις και τους  Καθηγητές Καλλιτεχνικών ή Μουσικών μαθημάτων, κατά κύριο ρόλο ( όπου υπηρετούν ), ή ένα δάσκαλο ή καθηγητή άλλης ειδικότητας έχουν την ευθύνη της επιτυχούς οργάνωσης των εκδηλώσεων.
            4. Στις εκδηλώσεις αυτές θα καταβάλλεται προσπάθεια συμμετοχής  όλων των μαθητών σε μια τουλάχιστον αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση.
            Οι εκδηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν και κατά ομάδες σχολείων εφόσον το αποφασίσουν οι οικείοι Σύλλογοι.
            5. Η είσοδος θεατών στις παραπάνω σχολικές γιορτές θα είναι ελεύθερη και   ως εκ τούτου απαγορεύεται η έκδοση εισιτηρίων.
            Τυχόν έξοδα διοργάνωσης και τέλεσης των εκδηλώσεων αυτών θα βαρύνουν εξ ολοκλήρου τη Σχολική Εφορεία κάθε Σχολείου.
            Για την καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεων αυτών μπορεί να γίνει χρήση μέχρι 6 διδακτικών ωρών, κατόπιν αποφάσεων των συλλόγων διδασκόντων.
            Παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων και Γραφείων, ως και οι Σχολικοί Σύμβουλοι να παρέχουν αμέριστη τη συμβολή τους.
                                                          Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1 σχόλιο:

DESY είπε...

ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΒΑΡΔΙΑΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΩΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 14:00 ΜΕΧΡΙ ΛΗΞΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ Ή ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ